1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Σταθάκης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ΕΛΠΕ
Σταθάκης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ΕΛΠΕ

Σταθάκης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ΕΛΠΕ

0

Ανοιχτά αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, όλα τα ενδεχόμενα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ΕΛΠΕ, εκτός από το ενδεχόμενο της διάθεση των μετοχών του Δημοσίου στο Χρηματιστήριο.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό , ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει βιασύνη από καμία πλευρά για να παρθεί άμεσα μία απόφαση σχετικά με το μέλλον των ΕΛΠΕ.

Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως να διενεργηθεί ένας νέος διαγωνισμός ή να αφαιρεθεί η υποχρέωση πώλησης των ΕΛΠΕ από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου.

Μετά το «ναυγάγιο» του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ήθελε ένα τίμημα ίσο με 7 φορές το EBITDA, όπως ορίζει η διεθνή πρακτική (δηλαδή το τίμημα να είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ).

Αναφορικά με το αν η αποτυχία του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ θα επηρεάσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός  σημείωσε πως ο διαγωνισμός για την  ΔΕΠΑ θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ανέφερε πως οι εκκρεμότητες που βαραίνουν το διαγωνισμό είναι προς λύση. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το ορυχείο της Αχλάδας, που αποτελεί αγκάθι για τον διαγωνισμό, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως οι δύο πλευρές συγκλίνουν και είναι θέμα χρόνου να καταλήξουν σε μία λύση. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου μεταξύ ΔΕΗ και νέων ιδιοκτητών.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης σχετικά με το νέο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ανέφερε πως τρέχουν οι διαδικασίες και ότι πριν από το Πάσχα θα γίνει η προκήρυξη του προγράμματος.