1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Αναβάθμιση δέκα νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων
Αναβάθμιση δέκα νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Αναβάθμιση δέκα νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων

0

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξασφάλισε την ένταξη στο ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα αναβάθμισης δέκα νησιωτικών διασυνδέσεων.

Στόχος του Διαχειριστή είναι η περαιτέρω διασφάλιση της τροφοδοσίας ισάριθμων νησιών, είτε από γειτονικές νησιωτικές περιοχές, είτε από το διασυνδεδεμένο σύστημα. Tο συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 18,4 εκατ. ευρώ.

Οι διασυνδέσεις που σχεδιάζει να αναβαθμίσει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτές των Νισύρου – Τήλου, Αγίου Κωνσταντίνου – Αργοστολίου, Σάμου – Φούρνων, Σκιάθου – Σκοπέλου, Ίου – Σίκινου, Λαυρίου – Κέας, Αίγινας – Μεθάνων, Καρπάθου – Κάσου, Κω – Γυαλιού και Λέρου – Λειψών.

Τα αντίστοιχα καλώδια επιλέχθηκαν προς αντικατάσταση καθώς στο παρελθόν έχουν εμφανίσει συχνά προβλήματα, κυρίως λόγω ατυχημάτων όπως βλαβών που έχουν προκαλέσει άγκυρες πλοίων.

Έτσι, η αναβάθμισή τους θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία των συγκεκριμένων νησιών, επιλύοντας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν σχετικά συχνά.

Προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες και επιβαρύνουν τις τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος.

Ως διαχειριστής του δικτύου διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων μέσης τάσης, τα οποία στη χώρα μας εκτείνονται σε περίπου 111.500 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, είναι υπεύθυνος και για αυτόνομα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία ουσιαστικά είναι πλέον 30, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων και την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Σύρου, της Πάρου και των υπόλοιπων νησιών που ανήκαν στο σύστημα της Πάρου.