1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης
Παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης

Παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης

0

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη διάσωση της ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν είμαι ταχυδακτυλουργός. Η εταιρεία είναι αυτοπαγιδευμένη. Εχει ζητήσει κατ΄επανάληψη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήσεις στα τιμολόγια. Αν ομως το κάνεις αυτό, θα χάσεις πελάτες που θα πάνε στους ανταγωνιστές. Αυτό πληρώνουμε. Το σχέδιο θα είναι τελείως ξεκάθαρο τη Δευτέρα το απόγευμα», έχει ήδη δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για πολυπαραμετρική λύση στο θέμα της ΔΕΗ αλλά και αναδιαρθρώσεις ούτως ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά της και να εξυγιανθεί η Επιχείρηση.

Η πώληση πακέτων µονάδων, αλλά κυρίως η πώληση ποσοστού της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ, της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης των δικτύων διανοµής ρεύµατος, µπήκε πλέον κανονικά στην ηµερήσια διάταξη των κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τη στιγµή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει σαφή σχετική αναφορά.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Οπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόµου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως προς το σχέδιο Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις βασικές εξαγγελίες του νέου ΥΠΕΝ είναι οι εξής: α) δεν πωλούνται τα υδροηλεκτρικά, β) μπαίνει τέλος στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και γ) δεν αυξάνεται το κόστος για τους καταναλωτές.

Ο Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να προαναγγείλει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο ΔΕΔΔΗΕ κατά το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ, αφού προηγουμένως περάσει η κυριότητα των δικτύων από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της, με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Ωστόσο σε αντίθεση με την προβληματική και αμφιλεγόμενη μέθοδο που ακολουθήθηκε με τα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), η είσοδος του στρατηγικού θα γίνει κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα και την αποζημίωση της ΔΕΗ.

Για τα υδροηλεκτρικά, ο κ. Χατζηδάκης θα δηλώσει ότι δε θα υπάρξει πώληση. Όπως εκτιμά η κυβέρνηση η πώληση πακέτων υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, έχει καταστεί πλέον ανεπίκαιρη και δεν μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητικά έσοδα που απαιτούνται για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Επιπρόσθετα, θα έχουμε την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, κίνηση για την οποία καταρχάς έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση και των θεσμών κατά το ραντεβού που είχε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης. Κατά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και για το μεταβατικό στάδιο που θα υπάρξει μέχρι την έναρξη του target model προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια και η βιωσιμότητα της αγοράς προμήθειας.

Τέλος ο ΥΠΕΝ αναμένεται να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, ενώ θα γίνει ακόμη πιο σαφής σε σχέση με το κυνήγι των κακοπληρωτών και την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος ώστε να σταματήσει και αυτή η πληγή για τη ΔΕΗ.