1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις ΔΕΣΦΑ-Botas
Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις ΔΕΣΦΑ-Botas

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις ΔΕΣΦΑ-Botas

0

Σε καλό δρόμο βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συζητήσεις ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ και την τούρκικη Botas για την υπογραφή Συμφωνίας Διασύνδεσης του συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Όπως όλα δείχνουν, ήδη τα πιο πολλά ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος και έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα από την οριστική συμφωνία.

Κι αυτό διότι υπάρχουν αρκετά ακόμη ανοικτά σοβαρά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, με συνέπεια να μην μπορεί να προδικαστεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά, με τις πιο ώριμες των συνθηκών, ώστε οι Κήποι του Έβρου (το σημείο διασύνδεσης των δύο συστημάτων) να γίνουν ένας πλήρως λειτουργικός τεχνικός και εμπορικός κόμβος αερίου, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2016 με το σημείο διασύνδεσης των συστημάτων Ελλάδας και Βουλγαρίας (Kulata – Σιδηρόκαστρο), με την υπογραφή της Συμφωνίας Διασύνδεσης ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ και την Bulgartransgaz.

Μία τέτοια συμφωνία πάντως θα αποτελέσει άκρως θετική εξέλιξη για τη χώρα μας καθώς θα αποκτούσε πρόσβαση στην αγορά της γειτονικής χώρας, με συνέπεια να μπορούν να διευρυνθούν τις πηγές προμήθειάς τους για εισαγωγή καυσίμου.

Παράλληλα, η Συμφωνία Διασύνδεσης θα ενεργοποιούσε τη δυνατότητα ανάστροφης ροής στους Κήπους, επιτρέποντας την εξαγωγή καυσίμου από την Ελλάδα στην Τουρκία.