1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Μ. Μανουσάκης: «Εντός Σεπτεμβρίου οι αξιολογήσεις για τις προσφορές των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής»
Μ. Μανουσάκης: «Εντός Σεπτεμβρίου οι αξιολογήσεις για τις προσφορές των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής»

Μ. Μανουσάκης: «Εντός Σεπτεμβρίου οι αξιολογήσεις για τις προσφορές των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής»

0

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΡΑΕ.

Η εκδήλωση είναι θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας της Ελλάδας» στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ και πραγματοποιήθηκε  χθες Κυριακή.

Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως ο​​ ΑΔΜΗΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατέληξαν πρόσφατα σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα δοκιμών για το Target Model, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2020. Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει εσωτερικές δοκιμές για το σύστημα διαχείρισης αγοράς. Τον Φεβρουάριο θα αντικατασταθούν τα συστήματα που συνδέονται με το διασυνοριακό εμπόριο, με μια νέα ενιαία πλατφόρμα που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, τον Απρίλιο του 2020, ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στη σύζευξη με την Ιταλία.​

Επισήμανε, επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ ώστε να δημιουργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου (RSC) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ.

Τέλος, στο κομμάτι των έργων, ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η πόντιση του νέου καλωδίου αυξημένης μεταφορικής ικανότητας (200 MVA) μεταξύ Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου, στο πλαίσιο της Δεύτερης Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του κ. Μανουσάκη στην εκδήλωση της ΡΑΕ:

«Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα, κι εγώ με τη σειρά μου, να ευχαριστήσω τη ΡΑΕ για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του ενεργειακού κλάδου.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπου οι επενδύσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δρομολογεί επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται οι νησιωτικές διασυνδέσεις.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ποντίζεται το νέο καλώδιο αυξημένης μεταφορικής ικανότητας (200 MVA) μεταξύ Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου, στο πλαίσιο της Δεύτερης Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ,  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στο Ρίο-Αντίρριο η πόντιση του πρώτου υποβρυχίου καλωδίου 400 kV στην Ελλάδα -ένα καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου.

Εκεί που θα ήθελα, όμως, να σταθώ περισσότερο είναι στο εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Ακριβώς έναν χρόνο μετά την ίδρυση της «Αριάδνη Interconnection», την οποία είχαμε ανακοινώσει εδώ, στη ΔΕΘ, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα προχωρά ταχύτατα και θα ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της αγοράς για το project ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει την επείγουσα ανάγκη για ενεργειακή ευστάθεια και επάρκεια της Κρήτης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τους σταθμούς μετατροπής του ίδιου έργου.

Τα καλά νέα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ.

Ο ΑΔΜΗΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατέληξαν πρόσφατα, χάρη στη γόνιμη συνεργασία τους, σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα δοκιμών  για το Target Model, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2020.

Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει εσωτερικές δοκιμές για το σύστημα διαχείρισης αγοράς. Τον Φεβρουάριο θα αντικατασταθούν τα συστήματα που συνδέονται με το διασυνοριακό εμπόριο, με μια νέα ενιαία πλατφόρμα που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα.  Μέσω αυτής της πλατφόρμας, τον Απρίλιο του 2020, ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στη σύζευξη με την Ιταλία.

Θα ήθελα, τέλος, να αναφερθώ σε μια σημαντική ελληνική προσπάθεια  που γίνεται για να δημιουργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου της  Νοτιανατολικής Ευρώπης, εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από μια μεθοδική και στοχευμένη προσπάθεια, ο ΑΔΜΗΕ, σε στενή συνεργασία με τη ΡΑΕ και υπό την αιγίδα Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκει η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τον τόπο ζεύξης δύο περιφερειακών κέντρων: πρώτον, Ελλάδας-Ιταλίας και, δεύτερον, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. 

Το πρώτο δημιουργείται αυτές τις ημέρες και στόχος είναι τα δύο κέντρα να συνενωθούν ώστε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου, στο οποίο θα μετέχουν διαχειριστές από την Ιταλία έως τη Ρουμανία και το οποίο θα ελέγχει τη συνεργασία των συστημάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών κρατών.​

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ηλεκτρική διασύνδεση της Νοτιανατολικής Ευρώπης και ο ΑΔΜΗΕ θα εκπληρώσει τον ρόλο που του αναλογεί, ως Εθνικός Διαχειριστής, στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και της ευρύτερης περιφέρειας».