1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Αύριο η κρίσιμη έκθεση της EY για τα πεπραγμένα της ΔΕΗ
Αύριο η κρίσιμη έκθεση της EY για τα πεπραγμένα της ΔΕΗ

Αύριο η κρίσιμη έκθεση της EY για τα πεπραγμένα της ΔΕΗ

0

Δημοσιεύεται αύριο 24 Σεπτεμβρίου η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα οικονομικά της ΔΕΗ που θα δείξει σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Επιχείρηση.

Θυμίζουμε ότι ο ορκωτός λογιστής είναι η εταιρεία Ernst & Young.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ μετά την εφαρμογή των μέτρων της πρώτης φάσης του σχεδίου διάσωσης παίρνει μία ανάσα, χωρίς βεβαίως να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, δεν θα θίγεται ζήτημα βιωσιμότητάς της.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και θα την κρατά σε εγρήγορση.

Σε ό,τι αφορά το ταμειακό έλλειμμα το οποίο σε 12μηνη βάση ξεπερνά τα 950 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕH σε συνδυασμό και με κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένεται να γνωστοποιεί τη δρομολόγηση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Τις δράσεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, θα τις αποδέχεται η EY σημειώνοντας όμως τη δυσκολία της κατάστασης της εταιρείας.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, η καταβολή παλαιότερων εισφορών για τις ΥΚΩ 2011 είναι κατ’ αρχήν ο δρόμος προς την “ανάσα” της ΔΕΗ. Επιπρόσθετα, η Επιχείρηση αναμένεται να αντλήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στη συνέχεια υπάρχει η κατάργηση των ΝΟΜΕ, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ με διαγωνισμούς και προσλήψεις, καθώς φυσικά και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Μην ξεχνάμε φυσικά ότι στα σκαριά βρίσκεται και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ,η οποία αναμένεται να έχει κλειδώσει πριν το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, υπάρχει το business plan της McKinsey για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕH μέχρι το 2022 και το 2030 που θα δείχνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας, αλλά και τις ενέργειες για περιορισμό του κόστους λειτουργίας της.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα σαφώς πιο ελπιδοφόρο πεδίο για την ΔΕΗ, το οποίο η EY φαίνεται πως έχει λάβει υπόψη της και θα το παρουσιάσει στην αυριανή της έκθεση.

Ο κίνδυνος παραμένει ωστόσο δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να είναι σε θέση να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2020.