1. Home
 2. Ενεργειακές
 3. επισημάνσεις
 4. Με 1,020€/ lt θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης
Με 1,020€/ lt θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης

Με 1,020€/ lt θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης

0

Άνω του 1 ευρώ θα κινηθεί και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο η τιμή θα είναι 11% φθηνότερη σε σχέση με την περσινή.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου και παρόλο που η τιμή του θα είναι χαμηλότερη από την τιμή που έκανε πρεμιέρα πέρυσι ίδια περίοδο κατά 11%.

Συγκεκριμένα, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτώβρη θα είναι 1,020€/ lt, όταν τον Οκτώβριο του 2018 η τιμή ήταν 1,145€/ lt. Ωστόσο παρά τη μείωση της τιμής, τα επίπεδα που θα κινηθεί θεωρούνται αυξημένα αν συνυπολογιστεί ότι το 2017 είχε κάνει πρεμιέρα με 0,95€/ lt.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από την πολιτεία να διευρύνει και να απλοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες μπορούν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης καθώς και να αυξηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα.

Πέρυσι ο συνολικός προϋπολογισμός του κράτους για το επίδομα θέρμανσης ήταν 57 εκατ. ευρώ. «Να αυξηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης αν όχι να διπλασιαστεί, προκειμένου να μπορούν να θερμανθούν περισσότεροι πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι απόρροια της αυξημένης φορολογίας λόγω της μεγάλης λαθρεμπορίας, γεγονός που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον κλάδο.

Ο κ. Αληγιζάκης σημείωσε πως για να περιοριστεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας θα πρέπει να αφενός να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αλλά δεν τηρούνται μέχρι σήμερα και αφετέρου να αυξηθούν οι έλεγχοι. «Να μην ελέγχονται μόνο οι νοικοκύρηδες και τα ιδιολειτουργούμενα αλλά να ελέγχονται και οι υπόλοιποι, που δεν ελέγχονται. Τον Απρίλιο του 2019 βγήκε ο νόμος με τα μέτρα για μείωση της παραβατικότητας αλλά λέει ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2021. Ο επιχειρηματίας μπορεί να αντέξει μέχρι τότε;» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το σύστημα εισροών εκροών δεν αξιοποιείται από το κράτος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ελέγξει την παραβατικότητα. «Για τον ΣΕΕΠΕ το ζήτημα της παραβατικότητας είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Το μήνυμα μας είναι ότι ο σύνδεσμος μέσω των εταιρειών μελών του έχει αναπτύξει μία πολύ καλή τεχνογνωσία, για αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με την ΑΑΔΕ για να μην γίνουν τα ίδια λάθη με το 2017. Είμαστε και πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουμε ένα μέρος του σχεδίου. Καλούμε το κράτος να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε σχετικά.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει τα εξής μέτρα:

 • Πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και δέσμευση.
 • Απλοποίηση διαδικασιών.
 • Κατάρτιση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης με:
  • αναλυτική περιγραφή κάθε βήματος / έργου,
  • τον υπεύθυνο κάθε δράσης, και
  • αυστηρό χρονοδιάγραμμα για κάθε βήμα/έργο.
 • Κατάλληλη ενίσχυση (μετά από μελέτη και ανάλυση εργασίας – work process) των:
  • Στελεχών της ΑΑΔΕ.
  • Αρμόδιων ελεγκτικών Υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους της αγοράς.
  • Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ).
 • Επίσπευση των δικαστικών υποθέσεων για τα θέματα λαθρεμπορίας.
 • Ύπαρξη συνεργασίας και καλού συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών των Υπουργείων, και τέλος
 • Εξέταση και υλοποίηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό Τομέα.

Για να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας – και κάθε παρανομίας – στα καύσιμα (συστήματα εισροών / εκροών, GPS,  κλπ,) θεωρείται  απαραίτητο να οριστεί ένας Φορέας που θα έχει όλη την ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου καθώς και ένα Στέλεχος με αποφασιστικές αρμοδιότητες, ως υπεύθυνος Συντονιστής / Διαχειριστής του όλου προγράμματος (Project Manager).

Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και γενικά της παρανομίας στην Αγορά Καυσίμων – δεν είναι υπόθεση μόνο μιας Υπηρεσίας της ΑΑΔΕ και των ικανών στελεχών της – αλλά όλης της Πολιτείας και ιδιαίτερα των αρμόδιων Υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ο Σύνδεσμος είναι στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας προς αποφυγή καθυστερήσεων στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων (π.χ. σφράγισμα  πρατηρίου) και αποτροπή επαναλειτουργίας πρατηρίων με ενδιάμεσα πρόσωπα.