1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Για IGB και target model στη Βουλγαρία το ΥΠΕΝ
Για IGB και target model στη Βουλγαρία το ΥΠΕΝ

Για IGB και target model στη Βουλγαρία το ΥΠΕΝ

0

Στη Βουλγαρία θα βρεθεί της επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με κεντρικό θέμα την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον IGB.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια και θα δώσουν το “παρών” τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Γεράσιμος Θωμάς.

Εκτός πάντως από τον αγωγό, η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει το εξίσου κρίσιμο θέμα του target model και της σύζευξης των αγορών ηλεκτρισμού των δύο χωρών, ζήτημα στο οποίο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Κι αυτό διότι η ενοποίηση των δύο αγορών αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει το πιο σημαντικό βήμα για την δημιουργία περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού, που είναι κύριος στόχος της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Ως προς τον IGB, κατά την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου. Εκτός από τη διακρατική θα υπογραφούν και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, όπως το σύμφωνο μετόχων (Shareholders Agreement) καθώς και η συμφωνία δανειοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB).

Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη καθώς ο IGH αναμένεται να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παροχή εναλλακτικής πηγής προμήθειας αερίου από την Κασπία στα Βαλκάνια.