1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Πόσοι έφυγαν από τη ΔΕΗ μετά την αύξηση των τιμολογίων της;
Πόσοι έφυγαν από τη ΔΕΗ μετά την αύξηση των τιμολογίων της;

Πόσοι έφυγαν από τη ΔΕΗ μετά την αύξηση των τιμολογίων της;

0

Πόσοι καταναλωτές τελικά μετακινήθηκαν από τη ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της  για αύξηση των τιμολογίων;

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η κινητικότητα των πελατών προς άλλους παρόχους τον Σεπτέμβριο, όποτε και τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός των καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε μόνο κατά 25%.

Το σύνολο των καταναλωτών κατά μέσο όρο που αλλάζουν πάροχο ανά μήνα κυμαίνεται γύρω στις 32.000 και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 39.500. Μάλιστα, οι παράγοντες του κλάδου περιμένουν τον Οκτώβριο αποκλιμάκωση της μετακίνησης των πελατών από πάροχο σε πάροχο. Γεγονός που προκαλεί εντύπωση καθώς θα περίμενε κανείς να δημιουργηθεί ένα κύμα φυγής προς τους ιδιώτες μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ωστόσο, μία εξήγηση είναι ότι μέχρι σήμερα οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαμηλές, λόγω εποχικότητας και οι λογαριασμοί δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, με αποτέλεσμα να μην κινητοποιούνται οι καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες, όμως, που οι καταναλώσεις θα αυξηθούν λόγω χειμώνα, ίσως τότε οι αυξήσεις της ΔΕΗ να αποτυπωθούν καλύτερα στα τιμολόγια δημιουργώντας ένα νέο κύμα «φυγής» προς τους ιδιώτες παρόχους.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο www.energyin.gr πως η αγορά έχει ανάγκη από «καθάρισμα» των λογαριασμών, τουτέστιν την αύξηση των τιμών των τιμολογίων για να μην «μπαίνουν μέσα» οι ιδιώτες πάροχοι. Ωστόσο, το καθάρισμα των τιμολογίων πρέπει να γίνει συλλογικά από όλους τους εναλλακτικούς παρόχους.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είχε αυξηθεί τόσο στις δημοπρασίες που έχει φτάσει κοντά στη τιμή ΟΤΣ. Έτσι η διαφορά της τιμής της MW στη δημοπρασία ΝΟΜΕ σε σχέση με την αγορά της από το σύστημα είναι γύρω στα 3 ευρώ, μία διαφορά που μπορούν να καλύψουν προς το παρόν οι ιδιώτες πάροχοι καθώς ήταν προετοιμασμένοι για αυτό.