1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Μεγάλη μείωση του κόστους ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών κι αιολικών εγκαταστάσεων
Μεγάλη μείωση του κόστους ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών κι αιολικών εγκαταστάσεων

Μεγάλη μείωση του κόστους ενέργειας των νέων φωτοβολταϊκών κι αιολικών εγκαταστάσεων

0

Τις μέσες χονδρικές τιμές ενέργειας σε Καλιφόρνια, Κίνα και τμήματα της Ευρώπης έπιασε το κόστος των νέων φωτοβολταϊκών κι αιολικών εγκαταστάσεων μετά την σαφέστατη μείωση του κόστους της ενέργειας που παράγουν.

Με τον τρόπο αυτόν, φωτοβολταϊκά κι αιολικά γίνονται οι φθηνότερες πηγές νέας γενιάς με τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν σε χώρες, όπου η φωτοβολταϊκή ενέργεια ή η αιολική είναι φθηνότερες από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο σύμφωνα με το BloombergNEF.

Οι νέες ηλιακές και αιολικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν πλέον φθάσει σε ισοτιμία κόστους παραγωγής ενέργειας με τις μέσες τιμές χονδρικής στην Καλιφόρνια και σε τμήματα της Ευρώπης.

Στην Κίνα, το επίπεδο κόστους τους είναι τώρα χαμηλότερο από τη μέση τιμή της ρυθμιζόμενης ενέργειας άνθρακα, την τιμή αναφοράς στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του BloombergNEFs

Για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που χρηματοδοτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο το κόστος είναι 47 και 51 $ / MWh, χαμηλότερα δηλαδή 6% και 11% αντίστοιχα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για την αιολική ενέργεια αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής των ανεμογεννητριών καθώς πλέον έχει υποχωρήσει 7% κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με το τέλος του 2018.

Στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ο κύριος όγκος επενδύσεων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μειώθηκε κατά 11% το τελευταίο εξάμηνο, φθάνοντας τα 0,57 εκατ ανά MW.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια σημείωσε την ταχύτερη μείωση του κόστους, μειωμένη κατά 32% σε σχέση με αν χρόνο πριν και κατά 12% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η τρέχουσα εκτίμησή μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι για LCOE στα $ 78 / MWh.

Νέα υπεράκτια αιολικά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσουν τώρα τουρμπίνες ισχύος έως 10MW, δημιουργώντας σημαντική εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη Δανία και τις Κάτω Χώρες, αναμένεται τα πιο πρόσφατα χρηματοδοτούμενα έργα να φτάσουν τα 53-64 δολ / MWh.

tags: