1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Ετοιμάζει πρόταση στην Ελλάδα για αγωγό φυσικού αερίου η Βόρεια Μακεδονία
Ετοιμάζει πρόταση στην Ελλάδα για αγωγό φυσικού αερίου η Βόρεια Μακεδονία

Ετοιμάζει πρόταση στην Ελλάδα για αγωγό φυσικού αερίου η Βόρεια Μακεδονία

0

H κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε το “ok” σε πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη σύναψη σχετικής διμερούς συμφωνίας με σκοπό την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το έδαφος σαφώς και δεν είναι πρόσφορο ακόμη για να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις, ωστόσο στη Βόρεια Μακεδονία έχουν προετοιμάσει το έδαφος για κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi ορίστηκε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας που ανέλαβε να διαπραγματευτεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας διακρατικής συμφωνίας.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Β. Μακεδονία, παρακολουθώντας τις σχετικές εξελίξεις, έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι οι γείτονες προκρίνουν ως κατάλληλη θέση για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου το σημείο σύνδεσης του μελλοντικού αγωγού Γευγελής – Negotino με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου Negotino – Μοναστήρι (Bitola).

Ο αγωγός από τη Γευγελή προς το Negotino θα έχει μήκος 80 χλμ., ενώ στην ελληνική πλευρά το μήκος θα φτάνει περίπου 60 χλμ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη γείτονα χώρα, η διασταύρωση του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Ειδομένης και εντός της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπεται να περάσει από τους Δήμους Γευγελής, Bogdanci, Demir Kapija, και Negotino.