1. Home
  2. Νέα
  3. Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco): Εξετάζουμε την απόκτηση ΑΠΕ
Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco): Εξετάζουμε την απόκτηση ΑΠΕ

Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco): Εξετάζουμε την απόκτηση ΑΠΕ

0

Την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η Viohalco, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη  Στασινόπουλο, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του πολυσχιδούς ομίλου, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Όπως σημείωσε, χθες, – στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ «Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών»-, «έχουμε  ήδη πάρει την άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, όπως και την απόκτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οριστικές αποφάσεις για το τί θα επιλέξουμε θα λάβουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο», είπε επισημαίνοντας την ανησυχία του για το αν θα λειτουργήσει το target model από το καλοκαίρι όπως έχει ανακοινωθεί.

Το ενεργειακό κόστος είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία καθώς η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης στην Ελλάδα είναι διαχρονικά από 10 έως 40% πιο ακριβή σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ η διαφορά για το 2ο τρίμηνο του 2019 ξεπέρασε το 50%. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η βιομηχανία να παράγει και να χρησιμοποιεί το δικό της ρεύμα. Όπως σημείωσε «είναι σκάνδαλο να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας ρεύμα και να πρέπει αν παράγουμε ρεύμα να το πουλάμε στο pool και να το παίρνουμε από το pool».

«Η νέα κυβέρνηση έχει την όρεξη και τα σχέδια να αλλάξει τη βιομηχανική πολιτική, ειδικά τώρα που έχει παρέλθει η εποχή τω  μνημονίων. Το ΕΣΕΚ, το παρακολουθούμε στενά, είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ μεγάλες οι αλλαγές που θα γίνουν και πρέπει να γίνει η μετάβαση με προσοχή ώστε να εξασφαλίζει όλους και όχι μόνο τους παραγωγούς ή μόνο τις ΑΠΕ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την οικονομία», επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος.  Σημείωσε επίσης τι θέμα του ενεργειακού κόστους συζητιέται σε επίπεδο Πολιτείας και πλέον απασχολεί το τί συμβαίνει στις άλλες χώρες…

Η μείωση του ενεργειακού κόστους προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα

H παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος είναι μία από τις 5 παρεμβάσεις που πρότεινε χθες η μελέτη του ΙΟΒΕ. Όπως τονίστηκε στη σχετική μελέτη «το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή τιμή στην Ευρώπη, σχεδόν διπλάσια από τη πιο φτηνή τιμή στη Σουηδία. Η ενεργειακή ένταση της Μεταποίησης στην Ελλάδα (0,17 kTOE/€ εκατ. Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ-28 (0,11 kTOE/€ εκατ. Α.Π.Α.), αναδεικνύοντας τη σημασία της ενέργειας για τον κλάδο. Παράλληλα, η Μεταποίηση στην Ελλάδα έχει το 2ο μεγαλύτερο μερίδιο δαπάνης για ενεργειακά αγαθά στο συνολικό κόστος παραγωγής στην ΕΕ-28, ενώ ειδικότερα για τους κλάδους με υψηλή ενεργειακή ένταση η Ελλάδα έχει το 6ο μεγαλύτερο μερίδιο, το οποίο είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-28.

Τέλος τονίζεται ότι αν υποθέσουμε ότι το ενεργειακό κόστος στους κλάδους υψηλής ενεργειακής έντασης της Μεταποίησης μειωθεί κατά 10%, προκύπτει ένα κόστος περίπου  115 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως υπερκαλύπτεται από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που τελικά συνεισφέρει στο ΑΕΠ 600 εκατ. ευρώ, στους φόρους και τις εισφορές  140 εκατ. ευρώ και στην απασχόληση συνολικά στην οικονομία περί τις 12.000 θέσεις εργασίας.

Στάση αναμονής τηρούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Σχολιάζοντας τις πέντε παρεμβάσεις που προτείνει η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ ο κ. Στασινόπουλος, σημείωσε ότι «είναι μεγάλη η απόκλιση μας από τις ευρωπαϊκές οικονομίες σήμερα. Αν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις οι αλλαγές που μπορεί να συμβούν είναι μη γραμμικές και οι σημερινές εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ μπορεί να είναι και συντηρητικές. Θα αλλάξει η εικόνα της χώρας και θα μπει στο ραντάρ των εγχώριων και ξένων επενδυτών. Σκέψεις για την Ελλάδα έχουν ήδη οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες και κρατούν  στάση αναμονής περιμένοντας να δουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Παραγωγής», εξέφρασε  ευχαριστίες προς τον Γενικό Διευθυντή και την ερευνητική Ομάδα του ΙΟΒΕ για την υψηλού επιπέδου και άρτιας επιστημονικής τεκμηρίωσης δουλειά τους που συνιστά πολύτιμο αρωγό της προσπάθειας ανάδειξης του ρόλου και της σημασίας της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ελλάδα:

«Η παρούσα μελέτη έρχεται στην κατάλληλη στιγμή γιατί αποδεικνύει ότι πρέπει να προκρίνουμε παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα εάν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ ): Να αξιοποιήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ, περιέγραψε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο σημερινό περιβάλλον, όπως και την ανάγκη για δράσεις που θα εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα, απαιτούνται πλέον σε εθνικό επίπεδο στοχευμένες πολιτικές για τη βιομηχανία στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, παρουσιάζοντας τη μελέτη επισήμανε την ανάγκη τεκμηριωμένων και κοστολογημένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων που να αμβλύνουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και να στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: mononews.gr