1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. ΔΕΣΦΑ: Ανακοινώνεται σήμερα το οριστικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα
ΔΕΣΦΑ: Ανακοινώνεται σήμερα το οριστικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα

ΔΕΣΦΑ: Ανακοινώνεται σήμερα το οριστικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα

0

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει ο ΔΕΣΦΑ το οριστικό πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα για το 2020, «κλειδώνοντας» έτσι ποια slot και πότε θα διατεθούν στις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα το προσωρινό πρόγραμμα εκφορτώσεων, το οποίο έφερε ποικίλες αντιδράσεις και αρκετές διαμαρτυρίες από όσες εταιρείες έμειναν εκτός.

Πάντως, από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ διαμηνύεται ότι κατά την εξέταση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν τηρήθηκαν πιστά οι προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σχετικά με τη διαμόρφωση του ετήσιου προγράμματος.

Η αίτηση για δέσμευση δυναμικότητας πρέπει να υποβάλλεται στον Διαχειριστή το αργότερο 45 ημέρες πριν από την έναρξη του μήνα εντός του οποίου προγραμματίζεται η πρώτη εκφόρτωση.

Τι περιέχει ο Κώδικας

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, ο Διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει τις εταιρείες που εντός του ανωτέρω χρονικού ορίου δεν προσκομίζουν τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις.

Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε προτεραιότητα σε εκείνες τις αιτήσεις που συνοδεύτηκαν και από τις εγγυήσεις.

Την ίδια στιγμή, κριτήριο για τη διάθεση των slot έπαιξε ο όγκος που σε ετήσια βάση σχεδιάζει να εισαγάγει κάθε εταιρεία. Είναι λογικό λοιπόν το ότι δόθηκε προτεραιότητα σε εκείνους τους «παίκτες» που προγραμματίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση για το 2020 στον τερματικό.

Πάντως, ο ΔΕΣΦΑ έχει καταλήξει σε προτάσεις ώστε ο Κανονισμός να γίνει πιο ευέλικτος και, με αυτό τον τρόπο, να ανταποκρίνεται περισσότερο σε τυχόν αιφνίδιες αλλαγές τόσο στο «κλείσιμο» φορτίων LNG, όσο και στη διάθεσή τους σε πελάτες.