1. Home
  2. Νέα
  3. Ξεχωριστή διαλογή του έντυπου χαρτιού σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων
Ξεχωριστή διαλογή του έντυπου χαρτιού σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων

Ξεχωριστή διαλογή του έντυπου χαρτιού σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων

0

Το σχεδιασμό του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο Δήμος με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση προχωρά σε πρώτη φάση στην διαχείριση του έντυπου χαρτιού στην πηγή, με την εναπόθεσή του στους κίτρινους κάδους.

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς δεν είναι στα χέρια των Δήμων αλλά στις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και οι οποίες είναι οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας Ανακύκλωσης και οι εταιρείες κάνουν τυπικά την δουλειά τους, συλλέγουν μόνο τις συσκευασίες.
Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική. Εμείς θέλουμε την διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, οργανικά υλικά κ.λπ.). Αν γινόταν έτσι θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Δήμους., σε ότι αφορά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Ξερόλακκα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν έχουμε εργαζόμενους για να αναλάβουμε εμείς την όλη διαχείριση ώστε να έχουμε και την δυνατότητα μεγιστοποίησης τους αποτελέσματος.
Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείας θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών. Ξεκινάμε με το χαρτί και θα συνεχίσουμε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όπως πρέπει. Θέλουμε σε αυτή μας την προσπάθεια την συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτών. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε να επιτύχει».