Home Ενεργειακές επισημάνσεις Τι περιλαμβάνει το νέο business plan της ΔΕΗ
Τι περιλαμβάνει το νέο business plan της ΔΕΗ

Τι περιλαμβάνει το νέο business plan της ΔΕΗ

0
0

Απολιγνητιποίηση, επενδύσεις σε ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση και πελατοκεντρικότητα είναι μερικούς από τους νέους στόχους της ΔΕΗ, όπως περιγράφονται στο νέο επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η διοίκηση της ΔΕΗ παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάσε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείς με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της επιχείρησης. Αυτή την ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλοστης ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, θα παρουσιάσει το σχέδιο στην επενδυτική κοινότητα.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περιγράφει μια νέα ΔΕΗ η οποία θα μπει στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Α) Την εφαρμογή ενός “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Πολιτική που ακολουθεί την τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Β) Την Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα της ΔΕΗ για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

Γ) Την επέκταση της επιχείρησης σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Με επίκεντρο τον πελάτη και με έμφαση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Απολιγνητοποίηση

Η ΔΕΗ αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη, η οποία επιβαρύνει τόσο την επιχείριση όσο και το περιβάλλον και προχωρά σε νέες πιο φιλικές μορφές ενέργειας. Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει από το 37% σήμερα, στο 8% το 2024. Και αντίστοιχα οι εκπομπές ρύπου CO2 από 20 εκατ. τόνοι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση:

· 2020: Αμύνταιο 1-2

· 2021: Καρδιά 3-4

· 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4

· 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 θα ενταχθεί στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V. «Θα συνεχίσουμε κανονικα την κατασκευή της. Μέχρι τα 30-35€ ( σ.σ. κόστος των CO2) η μονάδα μπορεί να είναι κερδορφορία. Μέτα τα 35€ θα έχει ζημιές. Την βάζουμε σε λειτουργία λοιπόν και ήδη εργαζόμαστε στο πως θα μετατρέψουμε αυτη τη μονάδα για όταν ο η τιμή θα ξεπεράσει τα 35€, είτε με βιομαζα, είτε με φυσικο αεριο είτε με σκουπίδια, είτε με μείγμα αυτών των τριών ή δυο. Μέχρι το 2028 δεν θα πρεπει να καίει λιγνίτη. Έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια να βρούμε με το επόμενο μείγμα καυσίμου» ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Η ΔΕΗ θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. Επίσης, η ΔΕΗ θα υποστηρίξει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες αυτές, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση πριν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Επίσης εξετάζεται η μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων σε παραγωγή ηλεκτρισμού με εναλλακτικό καύσιμο (π.χ. σκουπίδια).

Αυξάνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το νέο επιχειρηματινό σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση από 10% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019,  στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Στόχος της διοίκησης είναι από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024.

Δίκτυα

Παράλληλα, προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας με επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα αυξάνονται (από 20% το 2019 σε 30% το 2020) με στόχο την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κ.α., με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις λειτουργίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η άντληση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, η καθοδήγηση των εργαζομένων και η εμπειρία των πελατών.

Εθελούσιες έξοδοι- Ανθρώπινο δυναμικό

«Δεν θα απολυθεί κανείς» είναι το μήνυμα του προέδρου. Το 2019 κλείνει με 15.300 εργαζομένους και με 1.600 αποχωρήσεις.

Θα πρέπει να αποχώρησουν από την επιχείρηση 4.600 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα φύγουν είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε με μετακίνηση σε άλλους τομείς του δημοσίου.

Η επιχείρηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις 800 ατόμων, ώστε μέχρι το 2024 θα φτάσει στους 11.500 εργαζομένους. Οι 800 νέες προσκλήψεις θα αφορούν την προσέλκυση στελεχών με ειδικές δεξιότητες και να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς.

Λιανική

Η νέα πολιτική λιανικής της ΔΕΗ με επίκεντρο τον πελάτη η οποία περιλαμβάνει:

– Νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα για τους καταναλωτές με καλύτερες τιμές

– Ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

– Αναβάθμιση της εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας

– Εισαγωγή σύγχρονων ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας με στόχο την

καλύτερη εξυπηρέτησή τους

– Δημιουργία υποδομών για την είσπραξη οφειλών τόσο εσωτερικά, όσο

και σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους