Γ. Στάσσης: Και μετά το 2028 η Πτολεμαΐδα 5 με διαφορετικό μίγμα καυσίμου
«Η ΔΕΗ ήταν στην περιοχή, θα παραμείνει στην περιοχή, η ΔΕΗ δεν φεύγει από την περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης από την Πτολεμαΐδα, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η εταιρία έχει προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων «για δημιουργία Φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW στην δυτική Μακεδονία και 1 GW στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας» και πρόσθεσε ότι επιτελείς της επιχείρησης επεξεργάζονται σχέδια για «την καύση απορριμμάτων», ενώ βρίσκεται στα σκαριά μελέτη για την καύση βιομάζας στο μίγμα καυσίμου που «θα μπορεί να καίει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5». Ο κ. Στάσσης υποσχέθηκε ότι η επιχείρηση θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της με μια πλειάδα έργων που θα αφορούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των ορυχείων. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι οι εργασίες θα στηριχτούν σε δύο κύκλους που ο πρώτος θα κρατήσει 3- 4 χρόνια και ο δεύτερος κύκλος θα αφορά εργασίες σε βάθος δεκαετίας. Ως προς την χρήση των αποκατεστημένων εδαφών διευκρίνισε ότι «η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτης των εκτάσεων σκοπεύουμε να εισφέρουμε σε αυτούς που θα θελήσουν να αναπτύξουν επενδυτικές δραστηριότητες».
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους επανέλαβε ότι έχει ανακοινωθεί και ήδη τρέχει η εθελούσια έξοδος για τους εργαζόμενους που έχουν τα όρια συνταξιοδότησης, κάποιοι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα, κάποιοι που θα παραμείνουν θα επανακπαιδευτούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης», ενώ για κάποιους άλλους τόνισε ότι «θα προσφέρουμε την δυνατότητα να πάνε σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Αναφερόμενος στο θέμα των Τηλεθερμάνσεων των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την επίλυση του προβλήματος ενώ σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη γνωστοποίησε ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να καταβάλλει το υπόλοιπο του λιγνιτικού τέλους του Τοπικού πόρου ανάπτυξης το οποίο οι δήμοι θα επιλέξουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που θα κάνουν στα σύστημα των Τηλεθερμάνσεων.
Σε όμτι αφορά το χρόνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και τις συζητήσεις που απασχολούν τους πολίτες για το εάν ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε το 2038 στο κλείσιμο των μονάδων ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγάλο σε σχέση με άλλες λιγνιτικές δυνάμεις της Ευρώπης», εξήγησε ότι «είμαστε σε λιγότερο πλεονεκτική θέση καθότι αυτοί διαθέτουν λιγνίτη με μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη και καλύτερη σχέση εκμετάλλευσης από το δικό μας κοίτασμα». Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε πιο επιθετικά το θέμα, επιλέξαμε την υπεύθυνη στάση να προτείνουμε ένα πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης που να διευκολύνει τον κόσμο της εργασίας και ταυτόχρονα τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής».
Σε ότι αφορά την λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2028 αλλά με διαφορετικό μίγμα καυσίμου.