1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Οι εκπλήξεις που επιφύλασσε ο α΄γύρος του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Οι εκπλήξεις που επιφύλασσε ο α΄γύρος του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οι εκπλήξεις που επιφύλασσε ο α΄γύρος του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

0

Εννέα μεγάλα επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της επιχείρησης, με διάθεση για επενδυτική μάχη.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Έκπληξη προκάλεσαν τα σχήματα που δήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς μερικές από τις συμμαχίες ήταν καλά κρυμμένες. Πρόσφατα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 65% του κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.», με δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.»

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1) C.G. GAS LIMITED
2) MET HOLDING AG
3) POWER GLOBE LLC
4) SHELL GAS B.V.
5) VITOL HOLDING B.V.
6) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
7) Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
8) Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.
9) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό, η οποία έκανε κοινοπραξία με τον όμιλο Motor Oil. Η ΔΕΗ φαίνεται πως θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, καθώς ως μεγάλος καταναλωτής αποσκοπεί στη μείωση του κόστους προμήθειας. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως η δημόσια επιχείρηση δεν θα μπορούσε να συμμετέχει ως μονάδα στον διαγωνισμό λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού (σ.σ. η ΔΕΗ κατέχει το 69,65% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέβηκαν στον διαγωνισμό μαζί με την Edison, δεν κατέβηκαν με την κοινοπραξία «Elpedison» που ήδη έχουν. Οι δύο πλευρές βρισκόντουσαν αρκετό καιρό σε συζητήσεις, προκειμένου να καταλήξουν αν θα συμμετέχουν ως κοινοπραξία στον διαγωνισμό ή θα κατέβουν ανεξάρτητα. Τελικά αποφάσισαν να κατέβουν μαζί αλλά όχι ως «Elpedison». Αυτό σημαίνει πως η μετοχική σύνθεση όσον αφορά τα ποσοστά θα είναι διαφορετική από αυτή της Elpedison (50% ΕΛΠΕ + 50% Edison) αν πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό. Ένα πιθανό σενάριο είναι να δημιουργήσουν μια νέα κοινή εταιρεία με άγνωστο τι ποσοστό θα κατέχει έκαστος.

Άλλη μία έκπληξη είναι η συμμετοχή της Shell στον διαγωνισμό. Και αυτό γιατί ο αμερικανικός όμιλος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ξανά μπει στο ενεργειακό παιχνίδι μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας. Υπενθυμίζουμε πως το 2018 η Shell πούλησε στην ΔΕΠΑ το μερίδιο 49% που κατέχει σε ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής. Η εξαγορά έχει συμφωνηθεί στα 150 εκατ. ευρώ.
Βέβαια οι εκπλήξεις μπορεί να μην τελειώνουν ακόμα, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποιοι από τους συμμετέχοντες να συμπράξουν στη β΄φάση του διαγωνισμού.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών). Βέβαια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το πιθανότερο είναι να πάει λίγο πίσω το χρονοδιάγραμμα και να καθυστερήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.