1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

0

Επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις προς καταναλωτές και επενδυτές περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο μετάβασης της ηλεκτροκίνησης σε μία εκδήλωση στην Τεχνόπολις όπου παρευρευρεθηκαν ισχυρά ονόματα από την αγορά ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο υπουργός Μεταφορών και εκπρόσωποι από 19 φορείς (ΔΕΔΔΗΕ, Ένωση Περιφερειών, Ένωση δήμων της χώρας, εισαγωγείς αυτοκινήτων, ΣΕΕΠΕ κτλ) υπέγραψαν το green deal το οποίο περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Με τον σχεδιασμό για την ηλεκτροκίνηση η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλουν την Ελλάδα στην «πρίζα της ηλεκτροκίνησης» και να ανεβάσουν την Ελλάδα στην κορυφή.

Σήμερα ο ηλεκτροκινητος στόλος στην Ελλάδα φτάνει στο 0,3%, με την διείσδυση της ηλεκτροκίνηση να είναι σχεδόν μηδενική.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις κατευθύνσεις του νέου σχεδίου. Συγκεκριμένα, η πρώτη κατεύθυνση αφορά επιδοτήσεις κι φοροελαφρύνσεις και χωρίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος άξονας αφορά τους τελικούς καταναλωτές οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση 25% στην τιμή του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Η κυβέρνηση θα προσφέρει επιδότηση ύψους €100 εκατ. , προκειμένου να καλύψει το 25% του κόστους για 14.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Σκοπός την κυβέρνησης είναι να κάνει πιο προσιτά στους τελικούς καταναλωτές. Με την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει έως 2.000€ τον χρόνο, τόσο από τα καύσιμα κίνησης, όσο και από την συντήρηση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αγορά επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων. Το πρόγραμμα θα προσφέρει 15% έκπτωση στην μίσθωση η στην αγόρια ηλεκτροκίνητων φορτηγών ή ταξί.

Αξίζει να σημειωθεί, Για δυο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης και θα απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η δεύτερη κατεύθυνση του σχεδίου ρυθμίζει τις δομές υποστήριξης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ρεύμα κίνησης θα αναλάβουν να αναπτύξουν οι φορείς για να αναπτυχθεί το δίκτυο φορτιστές και οι κατάλληλες υποδομές.

Η τρίτη κατεύθυνση του σχεδίου περιλαμβάνει τα κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νόμους της δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας όπου θα εξελίσσεται η απολιγνητοποίηση. «Θελουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις για αυτό θα προσφέρουμε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για κάθε νέα πρόσληψη, χαμηλή φορολογία σε όσους προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτροκίνητων στην χώρα μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κάθε νέα οικοδομή που θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση για φορτιστές ηλεκτοκίνητων.