1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Σε σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Σε σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Σε σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

0

Σε σταδιακή κατάργηση μπαίνουν από 1η Ιουλίου οι λιγνιτικές μονάδες Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Μάλιστα, οι μονάδες αναμένεται να σβήσουν πριν το 2022, που έχει προγραμματιστεί επίσημα από τη ΔΕΗ.

Από 1η Ιουλίου, οι μονάδες του Αγ. Δημητρίου θα λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντολογικούς όρους. Διότι εκτός από τη μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου, που κάνει αποθείωση και θα μπορούσε να πει κανείς θεωρητικά ότι μπορεί να δουλέψει παραπάνω, οι υπόλοιπες (1,2,3,4) δεν πιάνουν τα όρια άρα δεν μπορούν να δουλέψουν.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία τους 2010 για τους βιομηχανικούς ρύπους, τα κράτη μέλη και οι φορείς εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ρυπογόνων μηχανών καύσης θα έπρεπε το 2013 να γνωστοποιήσουν τα σχέδια μετάβασης σε χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων. Η ΔΕΗ τότε είχε προτείνει την ένταξη των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ώρες, ενώ για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου είχε προτείνει επενδύσεις για τον περιορισμό των ρύπων.

Η προθεσμία για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2020 και συνεπώς οι μονάδες αυτές τίθενται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 1.500 ωρών ανά έτος η κάθε μία. Η μονάδα V, αντιθέτως, θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά.

Πάντως, η διοίκηση της ΔEΗ, λόγω και του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, έχει ήδη περιορίσει δραστικά τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων.