1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Από Τετάρτη η πιλοτική λειτουργία των μονάδων τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου
Από Τετάρτη η πιλοτική λειτουργία των μονάδων τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου

Από Τετάρτη η πιλοτική λειτουργία των μονάδων τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου

0

Ξεκινάει μεθαύριο Τετάρτη (30/09) η δοκιμαστική λειτουργία των δύο μονάδων βιομάζας που θα παρέχουν θερμική ενέργεια για την υποστήριξη της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο.

Η υποδομή αποτελείται από δύο λέβητες καύσεως βιομάζας ισχύος 15 MW έκαστη, με διαθέσιμο χώρο και για μια τρίτη, ίδιας θερμικής ισχύος. Οι λέβητες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν και μικτή καύση βιομάζας με μικρή ποσότητα λιγνίτη, αν αυτό απαιτηθεί.

Το έργο θα παρέχει τηλεθέρμανση για τους οικισμούς Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία.

Το έργο είχε ωριμάσει από το 2015 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) και στις 2 Οκτωβρίου 2018 είχε υπογραφεί και η σύμβαση κατασκευής με ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ.

Οι εργασίες ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2020, ωστόσο η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα και ως εκ τούτου το έργο παρδίδεται τέσσερις μήνες μετά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ (11.75 εκατ. προ ΦΠΑ) και έχει ενταχθεί στο 2014-2020 από το 2018.

Παράλληλα, επιδιώκεται η σύνδεση των τηλεθερμάνσεων με το Δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί η προμελέτη του έργου και σύντομα αναμένεται η υποβολή του φακέλου έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιδότηση από το ΕΣΠΑ και ξεκινήσει η κατασκευή την περίοδο 2021-2022 με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 22.3 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ).