1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Μεγάλο στοίχημα οι τηλεπικοινωνίες για τον ΑΔΜΗΕ
Μεγάλο στοίχημα οι τηλεπικοινωνίες για τον ΑΔΜΗΕ

Μεγάλο στοίχημα οι τηλεπικοινωνίες για τον ΑΔΜΗΕ

0

Η ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecoms, βασίζεται στην στρατηγική του ομίλου για την καλύτερη διαχείριση όλων των υποδομών που έχει στη διάθεσή του.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ίδρυση της Grid Telecoms τον Ιανουάριο 2019 με στόχο να εμπορεύεται τις οπτικές ίνες μήκους πάνω από 3.000 χλμ. που είναι ήδη εγκατεστημένο στις Γραμμές Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης του Διαχειριστή, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του μέσω των εναέριων και υποθαλάσσιων Γραμμών Μεταφοράς, συνολικού μήκους 12.000 χλμ., σε όλη την ελληνική επικράτεια.

H Grid διαθέτει σκοτεινή ίνα μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της Grid και διαθέτει υπηρεσίες χωρητικότητας υπέρ υψηλών ταχυτήτων

Η εταιρεία δεν θα ενδιαφέρεται για την λιανική αγορά, αλλά απευθύνεται στους παρόχους, μικρούς και μεγάλους (carrier to carrier). Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με την Wind, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τους υπόλοιπους παρόχους (forthnet, OTE, Vodafone). Το ενδιαφέρον της εταιρείας δεν συνοψίζεται μόνο στους εγχώριους παρόχους αλλά και στους διεθνείς.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της εταιρείας είναι:

  1. Ανάπτυξη δικτύου 5G, που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη σε κίνηση κορμού, που διαθέτουν ήδη
  2. Ακολουθεί τις εξελίξεις στα data centers
  3. Συμμετοχή στο Ultra Fast Broadband

Η τοπολογία του εγκατεστημένου δικτύου οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες, ενώ ο σχεδιασμός των επεκτάσεων του δικτύου υλοποιείται με γνώμονα τις εμπορικές ανάγκες. Μέσω του δικτύου της GRID θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κίνησης στη νησιωτική χώρα και πέραν των συνόρων της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Grid υπέγραψε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ, δημιουργώντας ένα σχήμα 50-50, για να συμμετέχουν με αξιώσεις στον διαγωνισμό UFBB για την διεκδίκηση επιλεγμένων LOTs.

Αναφορικά με τις επενδύσεις που σχεδίαζει η Grid, ήδη έχει προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση δικτύου, και οι επόμενες εξαρτώνται από τη ζήτηση της αγοράς.

Το δίκτυο οπτικών ινών