1. Home
  2. Νέα
  3. Sunlight: Επένδυση 105,26 εκατ. σε μπαταρίες λιθίου
Sunlight: Επένδυση 105,26 εκατ. σε μπαταρίες λιθίου

Sunlight: Επένδυση 105,26 εκατ. σε μπαταρίες λιθίου

0

Νέα επένδυση από την Sunlight ύψους 105,26 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα.

Η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, επενδύει στην αποθήκευση και ειδικότερα στον τομέα των μπαταριών λιθίου μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες.

Πρόκειται για ένα έργο – προπομπό της μεγάλης επένδυσης που προγραμματίζει η Sunlight στη Δυτική Μακεδονία, τη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης συνολικής επένσυσης 200 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία εξασφάλισε για το ερευνητικό κέντρο χρηματοδότηση 47% ή 49,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, του εκτελεστικού προέδρου της Olympia κ. Γιάννη Καραγιάννη και του διευθύνοντος συμβούλου της Sunlight κ. Λάμπρου Μπίσαλα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινοποίησης, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ερευνητικού έργου της Sunlight για την έγκριση καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης.

Η διαδικασία κοινοποίησης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η θετική απάντηση που αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία αναμένεται εντός μηνός.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού έργου προβλέπεται η πρόσληψη 200 επιστημόνων υψηλής κατάρτισης σε μια προσπάθεια να επαναπατριστούν «φωτεινά μυαλά» που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, καθώς και οι συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

Το Κέντρο Ερευνας & Ανάπτυξης της Sunlight θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας, όπως οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για τη ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, η Sunlight , θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

Το ερευνητικό έργο της Sunlight – μαζί με τα ερευνητικά έργα άλλων 45 εταιρειών από 12 κράτη-μέλη – περιλαμβάνεται στην πρόταση «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (“European Battery Innovation” – EuBatIn), η οποία αποτελεί “Important Project of Common European Interest” (IPCEI) και επιτυγχάνει έτσι τη δυνατότητα εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά. Σημειώνεται ότι η SUNLIGHT είναι η η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε συνεργασία εταιρειών που διαμορφώνουν κοινή πρόταση με τη μορφή IPCEI.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Η επιτυχής εκπροσώπηση της χώρας μας, χάρη στις καίριες και συντονισμένες ενέργειες υποστήριξης της Sunlight από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στο στρατηγικό σχέδιο δράσης της Ευρώπης για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα» μπαταριών. Η συγχρηματοδότηση της εταιρείας από πόρους του ΕΣΠΑ για την επίτευξη του φιλόδοξου και σημαντικού αυτού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ερευνητικού έργου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση των καινοτόμων δράσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της Sunlight, δήλωσε: «Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

tags: