1. Home
  2. Νέα
  3. ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η μείωση κόστους αποθήκευσης ενέργειας
ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η μείωση κόστους αποθήκευσης ενέργειας

ΗΠΑ: Στο επίκεντρο η μείωση κόστους αποθήκευσης ενέργειας

0

Στόχος είναι το κόστος ενέργειας για μπαταρίες αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας να μειωθεί κατά 90% έως το 2030, διευκολύνοντας την εμπορική βιωσιμότητα.

Ένας «αγώνας ταχύτητας» έχει ξεκινήσει τόσο από οικονομίες της Ασίας όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου. Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μάλιστα-που πρόσφατα κυκλοφόρησε και την πρώτη του ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης-παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία COVID-19, στοχεύει στην αναβάθμιση της εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας της Αμερικής, για να καλύψει όλη τη ζήτηση αποθήκευσης ενέργειας της χώρας έως το 2030.

Η ανάγκη αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας για την εξισορρόπηση ηλεκτρικών δικτύων εξαρτάται όλο και περισσότερο από μεταβλητούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας. Σχετικά με το ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας από τέτοιους πόρους για περισσότερες από 10 ώρες αποθήκευσης, τέθηκε ο στόχος να πέσει στα 5 σεντ / kWh έως το 2030, μείωση κατά 90%, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «η επίτευξη αυτού του ισοσταθμισμένου στόχου για το κόστος θα διευκόλυνε την εμπορική βιωσιμότητα της αποθήκευσης σε ένα ευρύ φάσμα χρήσεων». Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη της μέγιστης ζήτησης, την προετοιμασία του δικτύου για γρήγορη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος, την ενίσχυση της ευελιξίας των επιμέρους συστημάτων και τη διευκόλυνση του «μετασχηματισμού του συστήματος ισχύος», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου συνέπεσε με την παρουσίαση των μέτρων του Κογκρέσου για οικονομική ενίσχυση και ελαφρύνσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού, ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διερευνά επίσης εναλλακτικές τεχνολογίες για μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως για παράδειγμα αντλία υδροηλεκτρικής αποθήκευσης, μπαταρίες με ψευδάργυρο, μπαταρίες ροής και «πράσινο υδρογόνο».