1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Τέσσερα project γεωτρήσεων εν αναμονή της έγκρισης από την κυβέρνηση
Τέσσερα project γεωτρήσεων εν αναμονή της έγκρισης από την κυβέρνηση

Τέσσερα project γεωτρήσεων εν αναμονή της έγκρισης από την κυβέρνηση

0

Κυβερνητική έγκριση περιμένουν οι ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που διεξάγουν έρευνες σε θαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Η περίοδος που διανύουμε, λόγω πανδημίας, φέρνει καθυστερήσεις στην  υλοποίηση των επενδύσεων, ωστόσο ασκούνται πιέσεις για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού δημοσίου απέναντι σε αυτές.

Τέσσερα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται άλλα σε προχωρημένη φάση για τις γεωτρήσεις και άλλα σε στάδιο εκκίνησης ερευνών με ισχυρούς συμβολισμούς.

Ένα από τα σημαντικότερα  project είναι αυτό στο Κατάκολο, το οποίο έχει αναλάβει η Energean. Ωστόσο, η απόφαση για την έγκρισή της μελέτης δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, επενδυτικό σχέδιο τρέχει και στον Πατραϊκό Κόλπο και μάλιστα το έργο αυτό-που διενεργείται από ΕΛΠΕ και Edison- πήρε παράταση λόγω ελλείψεως υποδομών, έως 23.1.2023, για την πρώτη γεώτρηση που σχεδίαζε στην περιοχή.

Η κοινοπραξία των εταιριών Repsol – Energean, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΕΔΕΥ την εκκίνηση της δεύτερης φάσης των ερευνητικών διαδικασιών στην παραχώρηση των Ιωαννίνων. Όσον αφορά το πρόγραμμα της έναρξης των γεωτρήσεων είναι απαραίτητη η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και η κινητοποίηση της κυβέρνησης.

Το τέταρτο project αφορά σεισμικές έρευνες στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις εταιρείες της κοινοπραξίας των Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Ωστόσο, μετέωρο ζήτημα παραμένει η έναρξη των εργασίων.