1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: Προσφορές για το πράσινο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ: Προσφορές για το πράσινο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Προσφορές για το πράσινο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

0

δεη

Η ΔΕΗ ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

 

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για τρεις μέρες θα δεχτεί τις επενδυτικές προσφορές και με βάση αυτές θα κλειδώσει και το επιτόκιο.

Το συγκεκριμένο ομόλογο θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας (Sustainability – Linked Bond) και θα απευθύνεται στη μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων των ESG funds αυξάνοντας τις πιθανότητες για μεγάλη ζήτηση και χαμηλό επιτόκιο. Ουσιαστικά είναι το δεύτερο πράσινο ομόλογο στην ελληνική αγορά, μετά το πράσινο ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, και το πρώτο ομόλογο που αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα από την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (η «ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ στις 05 Μαρτίου 2021 σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59, και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά (η «Προσφορά») ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026 (οι «Ομολογίες Βιωσιμότητας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για
γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας.

Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,07 δισεκατομμυρίων στις 5 Μαρτίου 2021.