1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. ΚΕΔΕ: Σύγχρονο σχέδιο πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΚΕΔΕ: Σύγχρονο σχέδιο πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΚΕΔΕ: Σύγχρονο σχέδιο πρόληψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

0

Πραγματοποιήθηκε χθες το υβριδικό διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις και Προτάσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΚΕΔΕ και η Ελληνογερμανική Συνέλευση διατηρούν πολύ στενή συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για την αντιμετώπιση πολλών κοινών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και των δύο χωρών, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Εσωτερικών Δόμησης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Stephan Mayer, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τη στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ της ελληνικής αυτοδιοίκησης και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τους Δήμους και τους πολίτες.

Στο συνέδριο τονίστηκε ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας των επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να υπάρξει ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης κι αντιμετώπισης πολιτικής προστασίας, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους, ώστε οι πολίτες κάθε πόλης και χωριού να αισθάνονται ασφαλείς για τη ζωή και την περιουσία τους.

Έγινε εκτενής αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα, για την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Ο μηχανισμός αυτός, στελεχωμένος από ειδικούς επιστήμονες, θα σπεύδει επί τόπου σε κάθε σημείο της πατρίδας μας που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή για να συνδράμει τους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα κι αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που θα προκύπτει.

Ο Προέδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι:

«Ζούμε την εποχή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές και δεν αφήνει αμφιβολία πως ό,τι, κάποτε, θεωρούσαμε ακραίο και σπάνιο, πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε ακραίο αλλά ούτε και σπάνιο.

Στο Δημόσιο και στους Δήμους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή αυτή η νέα πραγματικότητα, γι αυτό και δρομολογούνται αλλαγές στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως άλλωστε έχει ζητήσει εδώ και καιρό η Αυτοδιοίκηση, μαζί με το θεσμικό εκσυγχρονισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Πλέον φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα και η Πολιτική Προστασία από ξεχασμένη υποστελεχωμένη υπηρεσία αρχίζει και αποκτά τον πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να έχει.

Η μεταβολή των καιρικών φαινομένων σε ακραία, απαιτεί δράση. Πρέπει αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αναστρέψουμε τις αλλαγές στο περιβάλλον με αλλαγές πολιτικής. Στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές.

Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθώντας την ανακύκλωση, τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας από βιώσιμες πηγές. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, προλαμβάνοντας καταστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται η δημιουργία σύγχρονων δομών και μηχανισμών άμεσης
ανακούφισης των πληγέντων, μετά από κάποια φυσική καταστροφή.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται: Εξοπλισμός των Δήμων με σύγχρονα μέσα και υλικοτεχνική υποδομή. Σύγχρονο κι ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Χρειάζεται απλοποίηση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών. Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων. Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ευτυχώς γίνονται πολλά βήματα στην σωστή κατεύθυνση πλέον στην πατρίδα μας αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η σημερινή μας ημερίδα με την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αφού έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την νοοτροπία και την αποτελεσματικότητα του γερμανικού μηχανισμού».