Ανακύκλωση μπαταριών: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Καθημερινά χρησιμοποιούμε συσκευές/παιχνίδια που λειτουργούν με μικρές μπαταρίες και κινούμαστε στην πόλη με αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν μπαταρίες.
Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες;
Όταν η μπαταρία αδειάσει, έχει ακόμη πολύτιμα συστατικά και πρώτες ύλες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ρίξω την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής, ώστε ο “κύκλος ζωής” της μπαταρίας να συνεχιστεί. Έτσι, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται και παράγονται νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα.
Πρέπει να θυμάμαι ότι: η ενέργεια που σώζεται από την ανακύκλωση μπαταριών που κάνω σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα σε 223 νοικοκυριά!
Πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μπαταρίες, αυξάνοντας τη ζωής τους και χωρίς κίνδυνο;
- Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών αν μπορώ να βάλουμε τη συσκευή σε πρίζα.
- Προτιμούμε ηλιακές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες.
- Δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή – είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες.
- Αποθηκεύουμε μπαταρίες σε ξηρό και δροσερό μέρος. Τις προστατεύουμε από την υγρασία και το σκούριασμα.
- Δεν ανοίγουμε ποτέ και δεν πιάνουμε τις μπαταρίες που έχουν σπάσει και στάζουν με γυμνά χέρια.
- Δεν επαναφορτίζουμε μπαταρίες μίας χρήσεως.
- Δεν αφήνουμε τις μπαταρίες σε συσκευές που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για καιρό.
Ποιες μπαταρίες ανακυκλώνονται
Οι μπαταρίες που ανακυκλώνονται από το σύστημα ΑΦΗΣ είναι οικιακού τύπου, κάτω των δύο κιλών.
Όπως για παράδειγμα μπαταρίες από:
- Τηλεχειριστήρια
- Ρολόγια
- Παιδικά παιχνίδια
Από την στιγμή που περισυλλέγονται οι μπαταρίες από τους ειδικούς κάδους, στέλνονται σε εγκεκριμένο από την Ε.Ε. εργοστάσιο στο Βέλγιο, όπου ανακυκλώνονται τα τοξικά μέταλλα που περιέχονται στην μπαταρία (άργυρος, νικέλιο κ.α.)
Ποιες είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο από τη μη ανακύκλωση μπαταριών;
Οι μπαταρίες, αν και αποτελούν μόνο το 0,02% του όγκου των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων κατά βάρος, περιέχουν το 20% των τοξικών τους ουσιών.
Επομένως, αν και μικρές και αθώες στην καθημερινή τους χρήση, περιέχουν πολύ τοξικές ουσίες οι οποίες είναι πάρα πολύ βλαβερές για την υγεία μας και το περιβάλλον, όταν τις πετάμε είτε απευθείας στο περιβάλλον είτε στις χωματερές. Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν οι μπαταρίες επιστρέφουν σε μας μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς μας και όσα χρόνια και εάν περάσουν παραμένουν στον Οργανισμό μας και αυξάνονται. Όσο αυξάνεται η ποσότητά τους στον Οργανισμό μας αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση πολύ σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας, τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμων.
Επομένως, τα συνεπακόλουθα της ρύπανσης δεν είναι μακριά μας ούτε χρονικά ούτε χωρικά, αλλά επιστρέφουν σε εμάς με διάφορους τρόπους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ανακυκλώνουμε τις παλιές μας μπαταρίες.