1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και πώς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και πώς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και πώς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα

0

Του Αριστείδη Ζευγίτη

Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο διοργανώνει το ΤΕΕ, το 1ο  “GREEN DEAL GREECE 2021”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”΄.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του, αναλαμβάνει, ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και οργανισμός του τεχνικού επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού της Χώρας κεντρική πρωτοβουλία, να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο με ολοκληρωμένο τρόπο, τι είναι, τι σημαίνει, και πως θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα.

Οι θεματικές ενότητες  του 1ου Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE του ΤΕΕ είναι:

– Απολιγνιτοποίηση /ενεργειακή μετάβαση / ΑΠΕ

– Ηλεκτροκίνηση / βιώσιμη κινητικότητα / πράσινες μεταφορές

– Η ψηφιοποίηση καταλύτης για βιώσιμες πόλεις

– Πράσινες χρηματοδοτήσεις & επενδύσεις

– Πράσινες Υποδομές

– Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως “πράσινος επιταχυντής”

– Πράσινα Κτίρια και Αστικές Αναπλάσεις

– Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια – Προς ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης

Στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE του ΤΕΕ συμμετέχουν και παρουσιάζουν με ομιλίες τους αλλά και σε δημόσιο διάλογο, με τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης,  το σχεδιασμό, τα έργα  και τις δράσεις του τομέα αρμοδιότητας τους και πως αυτά θα υλοποιηθούν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς) και εκπρόσωποι κρατικών φορέων. Επίσης αναπτύσσουν ομιλίες, θα παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους και θα καταθέσουν προτάσεις  διακεκριμένοι ομιλητές εκπρόσωποι Οργανισμών, Επιχειρήσεων, Ανεξάρτητων Αρχών, της Ακαδημαϊκής  Κοινότητας, της Αυτοδιοίκησης και ανά θεματικό τομέα εκπρόσωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή Μηχανικών, ειδικών επιστημόνων μελών του ΤΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε σε δήλωση του ότι  “η διοργάνωση του Συνεδρίου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη δημόσια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ειδικά για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα: τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στόχος είναι να τροφοδοτηθούν οι δημόσιες πολιτικές αλλά και οι επιχειρηματικές στρατηγικές με παραμέτρους και προτάσεις που θα οδηγήσουν τη Χώρα ακόμη πιο γρήγορα στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Ταυτοχρόνως το Συνέδριο αποτελεί αφετηρία συνεχούς δημοσίου διαλόγου, ενημέρωσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης εφαρμογής  της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Χώρα μας, καθώς θεμελιακός σκοπός της πρωτοβουλίας του ΤΕΕ  είναι  το Συνέδριο “GREEN DEAL GREECE” να καθιερωθεί  ως μια ετήσια, υψηλού προφίλ συνάντηση προγραμματισμού και απολογισμού δράσης, όλων των εμπλεκομένων και όσων λαμβάνουν αποφάσεις, για την επιτυχία της νέας εθνικής προσπάθειας, ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό, των χρηματοδοτικών, αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Ελλάδα”.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πύργος Βιβλίων) στο ΚΠΙΣΝ και διαδικτυακή μετάδοση, με ελεύθερη παρακολούθηση για το κοινό, από τα κανάλια του ΤΕΕ στο διαδίκτυο και πολλές ιστοσελίδες.

Εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι μια απαραίτητη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και μακάρι να αποτελεί τον προπομπό πολλών τέτοιων συζητήσεων  για την πορεία και το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας.