1. Home
  2. Νέα
  3. Italgas: «Θα υποβάλουμε προσφορά για τη ΔΕΠΑ»
Italgas: «Θα υποβάλουμε προσφορά για τη ΔΕΠΑ»

Italgas: «Θα υποβάλουμε προσφορά για τη ΔΕΠΑ»

0

Ο ιταλικός όμιλος κολοσσός Italgas είναι έτοιμος να συμμετάσχει με δεσμευτική προσφορά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στις 12 Ιουλίου, που είναι η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Πάολο Γκάλο, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Italgas, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά στα πλαίσια του διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε δεσμευτική προσφορά. Ήμασταν έτοιμοι το Μάρτιο και επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας. Το ενδιαφέρον μας είναι ισχυρό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, θεωρούμε την Ελλάδα ως χώρα που μοιάζει πολύ με τη δική μας, τόσο από πλευράς υποδομών όσο και από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δουλέψουμε σε ένα οικείο περιβάλλον. Η άλλη πλευρά αφορά τα πολλά έργα υποδομών που απαιτεί το «σχέδιο μεθανοποίησης» της χώρας», ανέφερε ο κ. Γκάλο στη συνέντευξή του.

Ανάγκη επέκταση της διανομής του φυσικού αερίου

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων για την επέκταση της διανομής του φυσικού αερίου στη χώρα μας. «Σήμερα, η διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα εδρεύει κυρίως στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι άλλες περιοχές απαιτούν μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και επομένως επενδύσεις, ειδικά αν αναλογιστούμε τα σχέδια για σταδιακή απανθρακοποίηση της χώρας (απόσυρση λιγνιτικών μονάδων κλπ) τα οποία επίσης απαιτούν την ανάπτυξη μεγάλων υποδομών στον τομέα της διανομής. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, έχουμε πολύ καλά προσόντα για να το κάνουμε. Στην πραγματικότητα, η Italgas με ιστορία σχεδόν δύο αιώνων, είναι μια από τις μακροβιότερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη και αναγνωρίζεται από όλους ως η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στο λαό της Ιταλίας».

Ο ρόλος των ψηφιακών δικτύων στη διανομή ανανεώσιμων μορφών αερίου

Όσον αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων υποδομών φυσικού αερίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas σχολίασε: «Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες το θέμα του φυσικού αερίου και της μεταφοράς του καθώς και οι σχετικές υποδομές εξακολουθούν και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες. Ως εταιρεία διανομέας, επενδύουμε εδώ και πολύ καιρό στο στρατηγικό ρόλο των ψηφιακών δικτύων που επιτρέπουν τη διανομή ανανεώσιμων μορφών αερίου, όπως είναι το βιομεθάνιο, το συνθετικό μεθάνιο και το υδρογόνο. Από αυτή την άποψη, τα δίκτυα διανομής αερίου γίνονται οδηγοί της μετάβασης στην ενέργεια, καθώς διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο όφελος. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία σύνδεσης Ενέργειας και Αερίου, την οποία αναπτύσσουμε με ένα συγκεκριμένο έργο, επιτρέπει στα δίκτυα φυσικού αερίου να γίνουν σύστημα αποθήκευσης και φορέας για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και μετατρέπεται σε υδρογόνο και σε συνθετικό μεθάνιο. Επομένως δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανζ Τίμερμανς και η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, έχουν υπογραμμίσει αρκετές φορές το στρατηγικό ρόλο των υποδομών διανομής, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι έξυπνες, ευέλικτες και υποστηρίζουν τη μετάβαση της ενέργειας στο μέλλον. Η Italgas εργάζεται πάνω σε αυτό από το 2017 και το 2022, χάρη σε επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ, θα είναι η πρώτη εταιρεία κοινής ωφέλειας στον κόσμο με πλήρως ψηφιακό δίκτυο».

Με πληροφορίες από το ot.gr