1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. ΔΕΠΑ Υποδομών: Δύο δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ – Τα επόμενα βήματα
ΔΕΠΑ Υποδομών: Δύο δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ – Τα επόμενα βήματα

ΔΕΠΑ Υποδομών: Δύο δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ – Τα επόμενα βήματα

0

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές  από την EP INVESTMENT ADVISORS και την ITALGAS SpA για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Οι εταιρείες που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές είναι οι εξής:

Η EP INVESTMENT ADVISORS

Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Πρόκειται για έναν καθετοποιημένο όμιλο ενεργειακών επενδύσεων, που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η  ITALGAS SpA

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Τα επόμενα βήματα της αποκρατικοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η πώληση της δημόσιας εταιρίας που έχει υπό τον έλεγχο της τα δίκτυα διανομής αερίου των ΕΔΑ Αττικής και ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και ΔΕΔΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος του κρατικού ελέγχου των αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αξιολόγησης. Αρχικά, θα ελεγχθεί η πληρότητα των φακέλων και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Έτσι, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα των Φακέλων Α’ των δύο προσφορών που περιλαμβάνουν νομιμοποιητικά έγγραφα των διεκδικητών. Εφόσον αυτά πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, τότε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα και αφού πρώτα περάσει και ένα χρονικό περιθώριο για το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων.

Όταν τελειώσει και αυτή η διαδικασία το Ταμείο θα πάει στην επόμενη φάση που είναι το άνοιγμα των Φακέλων Β’ όπου εκεί πια υπάρχουν οι οικονομικές προσφορές. Με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν κάνει οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα αξιολογήσει τα προτεινόμενα τιμήματα. Αν οι προσφορές μεταξύ των δύο υποψήφιων επενδυτών έχουν μεταξύ του διαφορά μέχρι 15% τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωτικές προσφορές και από τους δύο παίκτες. Αν είναι μεγαλύτερη η ψαλίδα τότε το Δ.Σ. του Ταμείου θα καλέσει τον υποψήφιο επενδυτή με την υψηλότερη προσφορά να την βελτιώσει.

Προς το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ να ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή. Ακολούθως θα προχωρήσει στη σύναψη σχεδίου σύμβασης μεταβίβασης, η οποία θα αποσταλεί αφενός στο ελεγκτικό συνέδριο. Τα μέλη του θα αποφασίσουν αν απαιτείται η κοινοποίηση και έγκριση του από την Ευρ. Επιτροπή (DG COMP και DG ENERGY). Όταν θα ανάψει το «πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία με την υπογραφή της σύμβασης και τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και ΕΛΠΕ (35%) στο νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Υποδομών.