Α.Σδούκου: Επενδυτική ενίσχυση έως 40% των μονάδων αποθήκευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, όπως επισήμανε χθες στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας – Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση». Παράλληλα, οι πρώτοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες αποθήκευσης είναι εκρηκτικό, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων αδειοδότησης 123 έργων (αντλησιοταμιευτικών και μπαταριών) συνολικής ισχύος 13 GW περίπου, τη στιγμή που έχει υπολογιστεί ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (που πάντως τελούν υπό αναθεώρηση επί το πιο φιλόδοξο υπό το πρίσμα του νέου ευρωπαϊκού «πακέτου» Fit for 55…) θα απαιτηθεί προσθήκη αποθηκευτικής ισχύος της τάξης των 1,5-2 GW περίπου, πέραν της ήδη εγκατεστημένης ισχύος 700 MW που προέρχεται από τους αντλησιοταμιευτικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ Θησαυρός και Σφηκιά που λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Όπως είπε η κ. Σδούκου, η πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαγωνιστικό σχήμα επενδυτικής στήριξης αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες βρίσκεται σε τελικό στάδιο κοινοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την έγκριση να αναμένεται έως το τέλος του έτους. Το «πράσινο φως» των Βρυξελλών θα ανοίξει τον δρόμο για την διενέργεια διαγωνισμού εντός του 2022, που θα αφορά στην επιδότηση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος τουλάχιστον 500 MW.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι σε αρμονία με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη μονάδων αποθήκευσης με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0») που θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη projects και των δυο τεχνολογιών συνολικής ισχύος 1400 MW. Με τα κονδύλια αυτά θα καλυφθεί έως το 40% του κόστους των συστημάτων αποθήκευσης που είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν για την στήριξη της προβλεπόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Παράρτημα της εγκριτικής απόφασης της Κομισιόν για το «Ελλάδα 2.0». το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων για τα έργα που θα προκριθούν από την ανταγωνιστική διαδικασία και η κατασκευή των έργων να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Παράλληλα, με την πρόταση για το διαγωνιστικό σχήμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης, ώστε αυτό να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. «Πυξίδα» για αυτό θα αποτελέσει το σχετικό πόρισμα της Ομάδας Διοίκησης Έργου που συστάθηκε από το ΥΠΕΝ (με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων), το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για όλο το φάσμα των ρυθμίσεων, από την αδειοδότηση των μονάδων, έως την συμμετοχή τους στις αγορές του Target Model τη σύνδεσή τους στο δίκτυο και την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Μάλιστα, οι σχετικές προτάσεις καταλαμβάνουν όλο το φάσμα των εφαρμογών αποθήκευσης. Έτσι, εκτός από τις αυτόνομες μονάδες, θα ανοίξει ο δρόμος και για τον συνδυασμό ΑΠΕ με αποθήκευση, καθώς και για την προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών σε σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες (σταθμοί αποθήκευσης «πίσω από τον μετρητή»).
Σημειώνεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου (αλλά και των κανονιστικών ρυθμίσεων που θα στηριχθούν σε αυτό) σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο νόμο του ΥΠΕΝ για την διαχείριση απορριμμάτων που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή προβλέπεται μηχανισμός διακυβέρνησης, με συντονισμό και παρακολούθηση του έργου όλων των εμπλεκομένων φορέων για την τήρηση των χρονικών οροσήμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ Δημήτρης Παπαντώνης, από τον Οκτώβριο του 2019 η Αρχή έχει λάβει αιτήματα για 123 υποψήφια έργα αποθήκευσης (μη συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών έργων που συνδυάζουν παραγωγή ΑΠΕ και αποθήκευση) συνολικής ισχύος 12.229 MW. Από τις αιτήσεις αυτές, οι 110 αφορούν συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 9.102 MW. Η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άδειες παραγωγής για 38 μονάδες μπαταριών, ισχύος 3.582 MW.
Άλλες 12 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 2.447 MW, αφορούν αντλησιοταμιευτικά έργα, πέρα από τη μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία. Η ΡΑΕ έχει έως τώρα προχωρήσει στη χορήγηση αδειών σε 3 αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς 807 MW.