1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. ΙΕΑ: Η ανάκαμψη παγκοσμίως οδηγεί σε άνοδο τις εκπομπές αερίων
ΙΕΑ: Η ανάκαμψη παγκοσμίως οδηγεί σε άνοδο τις εκπομπές αερίων

ΙΕΑ: Η ανάκαμψη παγκοσμίως οδηγεί σε άνοδο τις εκπομπές αερίων

0
Του Αριστείδη Ζευγίτη
Η παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία αναμένεται να οδηγήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έφεραν την κλιματική αλλαγή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σε report της.

«Εκτιμούμε πως η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι ημέρα, θα οδηγήσουν σε αύξηση-ρεκόρ των εκπομπών ρύπων το 2023, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται έκτοτε», ανέφερε.

Τα σχέδια δαπανών για καθαρή ενέργεια που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στο β΄ τρίμηνο του έτους, ανέρχονται συνολικά στα 380 δισ. Δολάρια, στο 2% μόλις των συνολικών κεφαλαίων στήριξης ως απάντηση στην πανδημία, ανέφερε η ΙΕΑ. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε πως τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο περίπου αυτών που εκτιμά ότι απαιτούνται για να βάλουν τον κόσμο σε τροχιά ώστε να πετύχει μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μισά του αιώνα.

«Οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο με καθαρές ενεργειακές επενδύσεις και πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη πέρα από την περίοδο ανάκαμψης, προκειμένου να αλλάξουν τον κόσμο σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, κάτι που εξακολουθεί να είναι εφικτό -εάν δράσουμε τώρα», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Fatih Birol.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα  η Greenpeace προειδοποίησε ότι  αντίθετα με τις σχετικές εντυπωσιακές ανακοινώσεις, η δέσμη προτάσεων πολιτικής που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ακατάλληλη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα ανέφερε εμφατικά ότι καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να αντιμετωπίζει θανατηφόρους καύσωνες, εκτεταμένες πυρκαγιές, καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες, ο στόχος της ΕΕ για καθαρή μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 υπολείπεται κατά πολύ αυτού που απαιτεί η επιστήμη για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση στον 1,5°C και να αποτραπεί η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Όταν οι ανακοινώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και Greenpeace αρχίζουν να συγκλίνουν, τότε μάλλον κάτι πρέπει να γίνει άμεσα…