1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Το πλωτό αιολικό πάρκο Wind Float Atlantic ξεπέρασε τις 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του
Το πλωτό αιολικό πάρκο Wind Float Atlantic ξεπέρασε τις 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του

Το πλωτό αιολικό πάρκο Wind Float Atlantic ξεπέρασε τις 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του

0

Το έργο, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση τηςEDPRenewables μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την OceanWinds (50/50 κοινοπραξία της EDPR με την ENGIE), τη Repsol και την PrinciplePower, είναι το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.

 Η ενέργεια που παράχθηκε κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους και να αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2.

 Το Wind Float Atlantic, το εμβληματικό πλωτό αιολικό πάρκο της EDPRenewables, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ξεπέρασε τις 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του. Πρόκειται για το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανοιχτά της ακτής της πόληςVianadoCastelo (Πορτογαλία).

 

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργείας του έργου,οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το WindFloatAtlantic από κοντά, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του έργου, José Pinheiro.

 

“Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την απόδοση του WindFloatAtlantic. Το έργο, έχει καταγράψει υψηλά επίπεδα διαθεσιμότητας, ενώ η παραγωγή τουξεπέρασε τις προσδοκίες για πολλούς μήνες. Θέλαμε να μοιραστούμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα ενός έργου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του κλάδου της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας,χάρη στην τεχνολογία που αξιοποιεί, αλλά και επειδή αποτελεί το πρώτο πλωτό και ημιβυθιζόμενο αιολικό πάρκο στον κόσμο”, δήλωσε ο κ. Pinheiro κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο κ. Pinheiro τόνισε,πως υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την επέκταση αυτής της τεχνολογίας, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στο εξωτερικό, τις οποίες η EDPR, μέσω της OceanWinds, διερευνά ήδη σε διάφορες αγορές.

Η κοινοπραξία Windplus, αποτελούμενη από την OceanWinds-την 50/50 κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την EDPRenewables και την ENGIE-, την Repsol και την PrinciplePowerInc., υλοποίησε το έργο WindFloatAtlantic με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πόρων. Έπειτα από αρκετά χρόνια εργασιών, το έργο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2020.  Έκτοτε, το WindFloatAtlantic έχει καταγράψει συνολική σωρευτική παραγωγή 75 GWh, πετυχαίνοντας τους στόχους του. Η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους, ενώ έχει αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2