1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ιστορική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ
Ιστορική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

Ιστορική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

0

Μεγάλη μέρα σήμερα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίζει την μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δεδομένου ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το 34% από το 51% που έχει μέχρι σήμερα. Η γ.σ. επίσης θα εγκρίνει και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα νέα κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας έως το 2026 διαμορφώνεται στα 8,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει:

  • Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μαζί με τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς) στα 9,1 γιγαβάτ.
  • Την επέκταση της ΔΕΗ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,1 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Η σημερινή γενική συνέλευση

Το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει τώρα το 17% της ΔΕΗ και το Υπερταμείο που έχει το 34% (και συνολικά κατέχουν 51%), θα συμμετάσχουν μόνο κατά το ποσοστό που θα χρειαστεί (εάν χρειαστεί) προκειμένου η συνολική συμμετοχή του Δημοσίου να μην πέσει κάτω από το 34%.

Οι διαδικασίες του εγχειρήματος ξεκινούν, με τη λήψη απόφασης στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, στους οποίους όμως θα κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα ένα «κομμάτι» της ΑΜΚ.

Στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών με τους οποίους έχουν ήδη έρθει σε επαφή η Διοίκηση της ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της, περιλαμβάνονται η CVC Capital, η Blackrock, τα αμερικανικά funds Fidelity και Apollo, η Zenon Investments και η γερμανικών συμφερόντων Allianz Global Investors. Με το ποσό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

750 εκ. € και μάλλον θα αυξηθούν

Η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. Τελικά το ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί. Η Διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση μετοχών από διεθνή χαρτοφυλάκια, προκειμένου η εταιρεία να αντλήσει ποσό μεγαλύτερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο, για να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση της εταιρείας.

Υπολογίζεται ότι αν η ΑΜΚ αποφέρει νέα κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ αντί των 750 εκατ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, η ΔΕΗ θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της για τόκους τουλάχιστον κατά 25 εκατ. ευρώ, με ανάλογη θετική επίδραση στην κερδοφορία της. Θα έχει επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ, η οποία διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί 24ωρη απεργία την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.