1. Home
  2. Κατασκευαστικές
  3. Το ταξίδι της ανακύκλωσης των οικιακών συσκευών από την LG
Το ταξίδι της ανακύκλωσης των οικιακών συσκευών από την LG

Το ταξίδι της ανακύκλωσης των οικιακών συσκευών από την LG

0

Η LG Electronics (LG) με στόχο να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αποδοτικού κύκλου ανακύκλωσης, ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από προϊόντα που έχουν φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, επενδύει σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση ανακύκλωσης στην κομητεία Hamyang της Νότιας Κορέας. Το κέντρο ανακύκλωσης συλλέγει ένα ευρύ φάσμα οικιακών συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και οι οποίες μετά την αποσυναρμολόγηση, τη σύνθλιψη και τον έλεγχο, ‘ξαναγεννιούνται’ ως χρήσιμα υλικά που θα επαναχρησιμοποιηθούν σε νέες συσκευές, ξεκινώντας ξανά τον κύκλο ζωής τους.

Tα πλαστικά χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε προϊόν που μπορεί κανείς να φανταστεί, από τσάντες μίας χρήσης και μπουκάλια νερού έως προϊόντα, όπως ψυγεία, έπιπλα και αυτοκίνητα. Το πλαστικό βρίσκεται παντού στον σύγχρονο κόσμο, αλλά η εξάρτησή μας από τα πλαστικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στον πλανήτη.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστικά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και δεν βιοδιασπώνται με την πάροδο του χρόνου, όπως τα φυσικά υλικά, μπορούν να προκαλέσουν ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων, εάν δεν ανακυκλωθούν ή απορριφθούν σωστά. Δεν είναι όμως μόνο τα πλαστικά-  τα ηλεκτρονικά απόβλητα, τα βαρέα μέταλλα και τα ψυκτικά αέρια προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όσον αφορά στην ανακύκλωση, επί του παρόντος ανακυκλώνεται λιγότερο από το 10% όλων των καταναλωτικών και εμπορικών προϊόντων[1]. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υλικών αντιπροσωπεύει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, το κέντρο της LG ανακυκλώνει πάνω από μισό εκατομμύριο συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ψυγείων, των πλυντηρίων ρούχων και των κλιματιστικών. Με τους εξειδικευμένους τεχνικούς, τις δοκιμασμένες διαδικασίες και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, αφαιρούνται από τις συσκευές χρήσιμα υλικά, όπως αλουμίνιο, χαλκός, χάλυβας και πλαστικό, για να χρησιμοποιηθούν ξανά σε νέες οικιακές συσκευές LG.

Ξεκινώντας με την ανακύκλωση στο Chilseo, τα τέσσερα βήματα που μετατρέπουν τις παλιές συσκευές σε ανταλλακτικά για νέα προϊόντα είναι τα εξής:

Βήμα πρώτο: Αποσυναρμολόγηση, σύνθλιψη, ταξινόμηση

Μόλις συλλεχθούν οι συσκευές στο Κέντρο Ανακύκλωσης της LG, οι εργαζόμενοι αφαιρούν τόσο μηχανικά όσο και αποσπώμενα πλαστικά εξαρτήματα, όπως συμπιεστές, συρτάρια και ράφια. Οποιοδήποτε ψυκτικό περισσέψει, εκχυλίζεται με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ανάκτησης αερίου. Το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα – πρώτο στο είδος του – αυτοματοποιεί ολόκληρη τη διαδικασία αφαίρεσης, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τα πλαίσια συσκευών στη συνέχεια θρυμματίζονται και ταξινομούνται σε σίδηρο, χαλκό, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ., με μια ποικιλία μεθόδων.

Βήμα δεύτερο: Θρυμματισμένο πλαστικό σε pellets

Το θρυμματισμένο πλαστικό που συλλέγεται από τις συσκευές που έχουν αποσυναρμολογηθεί μεταφέρεται σε άλλη εγκατάσταση και ταξινομείται για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας νερό, προτού να λιώσει, κρυώσει και κοπεί σε pellets ομοιόμορφου μεγέθους. Με το σταθερό σχήμα και σύνθεση, τα pellets είναι ιδανικά για χρήση στην κατασκευή πλαστικών εξαρτημάτων και προϊόντων, προσφέροντας διπλά οφέλη από τη μείωση τόσο των αποβλήτων όσο και της προσπάθειας που απαιτείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Βήμα τρίτο: Μετατροπή σε νέα εξαρτήματα

Στη συνέχεια, τα pellets μεταφέρονται σε άλλη τοποθεσία όπου λιώνουν, μπαίνουν σε καλούπια και μετατρέπονται σε πλαστικά εξαρτήματα για νέα μοντέλα ψυγείων LG.

Βήμα Τέταρτο: Αναγέννηση

Τα πλαστικά εξαρτήματα μεταφέρονται στη συνέχεια στο εργοστάσιο Changwon της LG, την κύρια εγκατάσταση παραγωγής οικιακών συσκευών της εταιρείας, ώστε να επανατοποθετηθούν στα ψυγεία της LG ως εξαρτήματα[2]. Φυσικά, τα νέα μέρη πληρούν όλα τα αυστηρά υψηλά πρότυπα ποιότητας που διασφαλίζει η LG για όλα τα εξαρτήματά της.

Η προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές απαιτεί συνεχή δράση και αφοσίωση από όλους. Από την οικολογική παραγωγή και τον σχεδιασμό προϊόντων έως την υπεύθυνη ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων και την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών, η LG συνεχίζει το ταξίδι της για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.

  • Έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) “NEGLECTED: Environmental Justice Impacts of Marine Litter and Plastic Pollution” (2021).
  • Τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικά, ανάλογα με τους τύπους των εξαρτημάτων ή τα μοντέλα προϊόντων.
tags: