1. Home
  2. Νέα
  3. BlackRock: «Mεγάλη πιθανότητα» για πετρέλαιο στα $100
BlackRock: «Mεγάλη πιθανότητα» για πετρέλαιο στα $100

BlackRock: «Mεγάλη πιθανότητα» για πετρέλαιο στα $100

0

Του Αριστείδη Ζευγίτη

Άλλη μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Όπως διαβάζουμε, η  BlackRock, ο επενδυτικός κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίων δισεκατομμυρίων, προειδοποιεί ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι τιμές πετρελαίου να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο Brent έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υψηλό τριετίας. Οι υψηλότερες τιμές του αργού σπρώχνουν τις τιμές της βενζίνης σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πιέζοντας περαιτέρω τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Σε μέγγενη βρίσκονται και επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, στη σκιά του ράλι συνολικά των ενεργειακών τιμών διεθνώς.

Ο Λάρι Φινκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, δήλωσε σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας: «Εξετάζουμε μια υψηλή πιθανότητα πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι».

Το νέο καμπανάκι ήρθε μετά την Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, προέβλεψε ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση Covid-19, θα μπορούσε να ωθήσει το αργό Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Τζον Σταντίνσκι, αντιπρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Pimco, δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να επιμείνουν τα επόμενα χρόνια – σε αντίθεση με την προσδοκία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει το επόμενο έτος καθώς οι πιέσεις από την πανδημία εξασθενούν.

Στο όλο κλίμα να προσθέσουμε και τις πρόσφατες επισημάνσεις της Aramco. H παραγωγική ικανότητα στον τομέα του πετρελαίου κατεβάζει ταχύτητα με γρήγορο ρυθμό σε όλο τον κόσμο και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή. Το έλλειμμα προσφοράς θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022, αν η πανδημία κορωνοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αεροπορικά ταξίδια.

Ας το κρατήσουμε και αυτό. Κατά τα άλλα οι χώρες μέλη της ΕΕ αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική στην ενέργεια…