1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: Η ΑΜΚ ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά ενέργειας
ΔΕΗ: Η ΑΜΚ ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά ενέργειας

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά ενέργειας

0

Της Μαργαρίτας Ασημακοπούλου

 

Ξανά στο «παιχνίδι» μπαίνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δημιουργώντας ένα νέο τοπίο ενεργειακής μετάβασης.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία οδήγησε στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% στο 34%, η εταιρεία περνά ξανά στην αντεπίθεση. Η εξέλιξη αυτή θα λέγαμε πως αποτελεί ορόσημο για την ιστορική πορεία της επιχείρησης, όπως αποτέλεσε και το μακρινό 1999 η είσοδός της στο Χρηματιστήριο. Από το χείλος του γκρεμού, βρέθηκε με τις νέες επενδύσεις και την απαλλαγή από τον κρατικό «εναγκαλισμό», στο επίκεντρο της ενεργειακής αγοράς. Όλα δείχνουν πως το επενδυτικό πλάνο και ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας επιτέλους θα υλοποιηθούν, με την στήριξη των ξένων μεγάλων funds στο μετοχικό της κεφάλαιο. Εγγύηση σε αυτό αποτελεί πλέον και η συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό που διασφαλίζει δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.

Από τα πρόθυρα της κατάρρευσης, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, έκανε την κίνηση «ματ». Μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της διασφάλισης ποσών για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου επενδυτικού της σχεδίου, η ΔΕΗ βρήκε και πάλι τον παλιό της εαυτό. Το στοίχημα κέρδισε και η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία έδωσε μια αναπτυξιακή πνοή στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι η θυγατρική έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ισχύος 500 MW. Όλα αυτά δημιούργησαν νέα δεδομένα και ισχυροποίησαν την παραγωγική βάση- και όχι μόνο- της εταιρείας.

Το επενδυτικό πλάνο

Μετά την άντληση του 1,35 δισ. ευρώ αντί των 750 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, η ΔΕΗ μέχρι και το 2026, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις, των οποίων το ύψος θα φτάσει τα 9,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 55% θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις ΑΠΕ, διαμορφώνοντας την εταιρεία σε μια πράσινη επιχείρηση. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ που προβλέπεται από το σχέδιο είναι 7,2 GW (2024) και 9,5 GW (2026). Πριν δύο χρόνια ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 9,1 GW. Κύρια πηγή για τα έργα των ΑΠΕ θα αποτελούν οι χώρες των Βαλκανίων, όπου το 16% των συνολικών επενδύσεων θα κατευθυνθεί σε αυτές. Η ώριμη αγορά της Ρουμανίας αλλά και αυτή της Βουλγαρίας, οι οποίες εμφανίζουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8% και 15% αντιστοίχως, έχουν  κεντρίσει το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία στοχεύει συνολικά σε 50 έργα.

Τα περισσότερα έργα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό αφορούν φωτοβολταικά πάρκα. Ακόμη, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, υδροηλεκτρικά, υπεράκτια πάρκα αλλά και αποθήκευση). Όσον αφορά τον λιγνίτη, θα φτάσει το 2024, από τα 2,25 GW που είναι σήμερα, στα 610 ΜW αλλά ακόμη και στο μηδέν το 2025. Όλα αυτά πάντα με την επιφύλαξη της μετατροπής της «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου.

Σε γενικές γραμμές, η ΔΕΗ σχεδιάζει μια ανακατεύθυνση των κεφαλαιουχικών δαπανών που δεσμεύονται σήμερα για τη συμβατική παραγωγή προς τις ΑΠΕ. Το ποσοστό της συμβατικής παραγωγής περιορίζεται στο 7%. Τα τρία πρώτα χρόνια (2022-2024) τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν θα φτάσουν τα 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα διατεθεί σε έργα ΑΠΕ αλλά και σε διανομή ενέργειας. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί σε ως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας αλλά και στον τομέα προμηθειών της επιχείρησης. Ακόμη, θα διατεθεί στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα (56 MW), στην ψηφιοποίηση, στις τηλεπικοινωνίες και φυσικά στην ηλεκτροκίνηση. Μέσα από συνολική επένδυση 110 εκατ. ευρώ ως το 2030, η ΔΕΗ στοχεύει να εγκαταστήσει 10.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα. Οι σταθμοί αυτοί θα αποφέρουν σε ετήσια βάση λειτουργικά κέρδη, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα επενδυθούν 680 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2026, με σκοπό να δημιουργηθεί μια πελατειακή βάση ενός εκατομμυρίου ατόμων, που θα αποφέρει έσοδα 120 εκατ. ευρώ και ετήσια EBIDTA περίπου 100 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής θα δαπανηθούν κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, κάτι που θα αυξήσει τη ρυθμιστική βάση των περιουσιακών στοιχείων περίπου στα 3,3 δισ. ευρώ. Τέλος, το 3% των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στη λιανική, καθώς η επιχείρηση στοχεύει σε ένα εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με τη διατήρηση των υγιών πελατών της.

Μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, η ΔΕΗ στοχεύει σε επαναλαμβανόμενο EBIDTA 1,3 δισ. ευρώ το 2024, αντί για 885,8 εκατ. ευρώ το 2020 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026.