1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Αντλίες θερμότητας: Η οικονομική και βιώσιμη λύση για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες
Αντλίες θερμότητας: Η οικονομική και βιώσιμη λύση για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες

Αντλίες θερμότητας: Η οικονομική και βιώσιμη λύση για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες

0

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών. Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει αναστάτωση και αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ντόμινο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Έτσι, τα ελληνικά νοικοκυριά, μαζί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσουν σχεδόν σε διπλάσια τιμή το φυσικό αέριο και τουλάχιστον 35% ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι αντλίες θερμότητας  αποτελούν μια οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική λύση που μπορεί να λύσει τα χέρια των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας βιώσιμη θέρμανση με υψηλά επίπεδα άνεσης. Σε σχέση με συμβατικές μεθόδους θέρμανσης όπως ο λέβητας πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η αντλία θερμότητας  έχει σημαντικά μικρότερο λειτουργικό κόστος χάρη στον υψηλό βαθμό απόδοσης ενώ η εύκολη εγκατάσταση και λειτουργία της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε χρήστη.

Τί είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για θέρμανση και ζεστό νερό. Μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας ψυκτικό μέσο, και την αποδίδει στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fancoil, και σώματα καλοριφέρ.

Τι διασφαλίζει η αντλία θερμότητας;

Λειτουργώντας με 65% ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που εξάγει από τον αέρα και 35% ηλεκτρική ενέργεια η αντλία θερμότητας DaikinAltherma θερμαίνει και εξασφαλίζει ζεστό νερό με βιώσιμο τρόπο σε κάθε κατοικία. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κλάση έως και Α+++ εξασφαλίζει οικονομία στο λογαριασμό ρεύματος ενώ για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδυαστεί με ηλιακή υποστήριξη για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασης;

Η αντλία θερμότητας Daikin μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί είτε σε ένα υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης είτε σε ένα νεόδμητο κτίριο. Στην πρώτη περίπτωση, η αντλία θερμότητας συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης αξιοποιώντας τα θερμαντικά σώματα ή αντικαθιστώντας τα σε περίπτωση που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του χώρου. Η εγκατάσταση σε καινούριο κτίριο προσφέρει εξίσου μεγάλη ευελιξία και άνεση καθώς με την κατάλληλη μελέτη και τον σωστό σχεδιασμό ο χρήστης μπορεί να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη και τις δυνατότητές της αντλίας θερμότητας.

Τι να προσέξω στην επιλογή αντλίας θερμότητας;

Ένας πρώτος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η απώλεια θερμότητας της κατοικίας. Ιδίως στην περίπτωση μονοκατοικιών που κατασκευάστηκαν πριν το 2010 προέχει η θωράκιση/μόνωση της, ώστε η επιλογή μιας αντλίας θερμότητας να είναι χαμηλότερης ισχύος κι επομένως να εκπληρώσει ακόμη καλύτερα τον στόχο για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, σε περίπτωση αλλαγής των θερμαντικών σωμάτων οι περισσότερες αντλίες θερμότητας έχουν τις προδιαγραφές να εξυπηρετήσουν το δίκτυο ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή αυτό των fan-coils αν αυτή είναι η τελική επιλογή. Αν πάλι διατηρηθούν τα θερμαντικά σώματα τότε η ιδανική λύση είναι μια αντλία υψηλών θερμοκρασιών που με τους 70-80°C θερμοκρασία νερού που μπορεί να παράξει, παρέχει υψηλή ποιότητα θέρμανσης με την επιπλέον άνεση της 24ωρης λειτουργίας. Εάν το σύστημα προς εγκατάσταση παράγει και ζεστό νερό χρήσης τότε η καλύτερη επιλογή είναι μια αντλία θερμότητας διαιρούμενου τύπου με ενσωματωμένο δοχείο νερού (στην εσωτερική μονάδα). Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης θα έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην επιφάνεια του σπιτιού του. Σχετικά με τη χωροταξική διάσταση, οι αντλίες θερμότητας μπορεί να έχουν τη μορφή μίας ολοκληρωμένης μονάδας, για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο (τύπου monobloc) καθώςμε αυτόν τον τρόπο δεν δεσμεύεται χώρος στο εσωτερικό της κατοικίας. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή του τεχνικού που θα κάνει την εγκατάσταση καθώς είναι αυτός που θα ρυθμίσει το σύστημα και θα το φέρει ακριβώς στις ανάγκες του εκάστοτε χώρου και μπορεί να οδηγήσουν την άνεση και την εξοικονόμηση σε άλλο επίπεδο.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες λεπτομέρειες;

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο εξειδικευμένο δίκτυο αντιπροσώπων Daikin Blue Dealers που με σταθερό προσανατολισμό στην άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη είναι πάντα διαθέσιμο να προσφέρει λύσεις και συμβουλές που αφορούν τις αντλίες θερμότητας.