1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι για το πρότζεκτ των 680 εκατ. για οπτικές ίνες από τη ΔΕΗ
Πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι για το πρότζεκτ των 680 εκατ. για οπτικές ίνες από τη ΔΕΗ

Πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι για το πρότζεκτ των 680 εκατ. για οπτικές ίνες από τη ΔΕΗ

0

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κάνει ένα ακόμη βήμα στο μέλλον της ευρυζωνικότητας, προχωρώντας στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Η υλοποίηση του πλάνου αυτού θα πραγματοποιηθεί με την έγκριση των βασικών όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η επένδυση της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ως το 2026, σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, εκτοπίζοντας το παρωχημένο δίκτυο χαλκού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να πρωταγωνιστήσει στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπερυψηλών ταχυτήτων, με τις υποδομές που θα αναπτύξει στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης. Ακολουθώντας πολλά διεθνή παραδείγματα, η εταιρεία μπορεί να διασυνδέσει σπίτια και επιχειρήσεις με το δίκτυο οπτικών ινών, το λεγόμενο Fiber To The Home (FTTH). Θα έχει, δηλαδή, τον ρόλο του διαχειριστή τηλεπικοινωνιακών υποδομών με δυνητικούς πελάτες τους παρόχους (Cosmote, Vodafone και Wind).

Με σκοπό να δοκιμαστεί το εγχείρημα αυτό αλλά και να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα, εγκρίθηκε και η ανάθεση και έναρξη του πιλοτικού προγράμματος στο Περιστέρι, κατά το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Το πιλοτικό δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπτυχθεί από την εταιρεία χωρίς συνεργασία με κάποιον υφιστάμενο παίκτη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται, περιφρουρώντας σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα τους, με τις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει ένα σύνολο 4,8 εκατ. γραμμών, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, το έλλειμμα που διαπιστώνεται ως προς το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH) ανέρχεται σε 2 εκατ. συνδέσεις. Στην κάλυψη αυτού του κενού στοχεύουν ήδη οι επενδύσεις των παρόχων.

Την περίοδο αυτή, ο Όμιλος ΟΤΕ, που κυριαρχεί στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, με αρωγό την μητρική Deutsche Telekom, ανακοίνωσε την επέκταση του επενδυτικού του πλάνου προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη του FTTHως το 2027. Αυξάνοντας τις επενδύσεις του στα 3 δισ. ευρώ στην εξαετία, ουσιαστικά θα καλύψει περίπου τα 2/3 της χώρας, φτάνοντας την οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του 2022, αναμένεται να καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ από εκεί και πέρα θα προσθέτει περί τις 300.000 – 500.000 γραμμές ετησίως, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.

Οι μέχρι σήμερα γνωστές επενδύσεις των Vodafone και Wind, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του έργου Ultra Fast Broadband (UFBB), που θα καλύψει με υψηλές ταχύτητες 750.000 συνδέσεις στις λεγόμενες λευκές περιοχές (που δεν συγκεντρώνουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον), θα καλύψουν ακόμη 1,6 εκατ. γραμμές «κλειδώνοντας» συνολικά τις ανάγκες 4,6 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι και το έργο Rural Broadband αφορά σε περίπου 150.000 γραμμές.

Αναμένεται δε με ενδιαφέρον και η στρατηγική της Wind στο πεδίο των υποδομών, η οποία βρίσκεται στη φάση της εξαγοράς από την United Group, μητρική της NOVA, που βρισκόταν ήδη σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για συνεργασία ως προς τις οπτικές ίνες.