1. Home
  2. Νέα
  3. Πετρέλαιο: Κοντά στα 90 δολάρια
Πετρέλαιο: Κοντά στα 90 δολάρια

Πετρέλαιο: Κοντά στα 90 δολάρια

0

Ο μαύρος χρυσός κατέγραψε για μια ακόμη ημέρα σημαντική άνοδο στις διεθνείς αγορές, αφού ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 89 δολάρια και «πάει» ολοταχώς για τα 90.

Σήμερα, η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται και στην διακοπή του αγωγού από το Ιράκ προς την Τουρκία, εντείνοντας  τις ανησυχίες για ήδη στενές προοπτικές εφοδιασμού εν μέσω ανησυχητικών γεωπολιτικών προβλημάτων στη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 87 σεντς, ή 1%, στα 88,38 δολάρια το βαρέλι στις 05:43 GMT, προσθέτοντας άνοδο 1,2% την προηγούμενη συνεδρίαση. Το συμβόλαιο αναφοράς ανέβηκε στα 89,05 δολάρια, το υψηλότερο από τις 13 Οκτωβρίου 2014.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 1,03 δολ., ή 1,2%, στα 86,46 δολ. το βαρέλι, με άνοδο 1,9% την Τρίτη. Ο WTI νωρίτερα εκτινάχθηκε στο υψηλό των 87,08 δολ., το υψηλότερο από τις 9 Οκτωβρίου 2014.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας δήλωσε ότι έσβησε τη φωτιά μετά από έκρηξη που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, προσθέτοντας ότι θα τεθεί σε λειτουργία “το συντομότερο δυνατό”. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι γνωστή.

Ο αγωγός μεταφέρει αργό από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Οι ανησυχίες για τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, εντείνουν τους φόβους για την προσφορά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αργά την Τρίτη κάλεσαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταδικάσει την επίθεση στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα από το τους Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι απείλησαν με περαιτέρω επιθέσεις,

Την ίδια στιγμή, ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παρατεταγμένα στα σύνορα με την Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την κρίση εξαιρετικά επικίνδυνη και να λέει ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ανά πάσα στιγμή.

«Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει επιτύχει τις ποσοστώσεις παραγωγής του και εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίσουν να θερμαίνονται, το αργό πετρέλαιο Brent μπορεί να μην χρειάζεται μεγάλη ώθηση για να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.

Το κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα επιταχύνει τη νομισματική της σύσφιγξη προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές, κι έχει ανεβάσει σε υψηλό 2ετίας, πάνω από 1,82% την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η αρχική ανησυχία που υπήρχε στο τέλος της χρονιάς που μας πέρασε, ότι δηλαδή η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα έφερνε νέα περιοριστικά μέτρα και θα προκαλούσε περιορισμό της ζήτησης, γρήγορα διαψεύσθηκε και η πτώση στις τιμές ανακόπηκε.

Πλέον, ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό για την αγορά.

Ήδη, από το πρωί της Τρίτης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο σε υψηλό άνω των επτά ετών λόγω ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού μετά την επίθεση της ομάδας Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι ενεργειακοί αναλυτές αποδίδουν επίσης, την ανοδική πορεία του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες σε σημάδια στενότητας στην αγορά, αλλά και στην ανησυχία για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αυξανόμενη απειλή για περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος ασφαλείας της Μέσης Ανατολής έχει παράσχει περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, ωθώντας ορισμένους να προβλέπουν επιστροφή σε τριψήφιο αριθμό.