1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών: Αναγκαία η 6μηνη παράταση όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ
Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών: Αναγκαία η 6μηνη παράταση όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ

Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών: Αναγκαία η 6μηνη παράταση όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ

0

Πολλές είναι οι δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους μικρομεσαίοι επενδυτές ΑΠΕ για την ολοκλήρωση σχετικών έργων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ). Με βάση την Ομοσπονδία, καθίσταται απαραίτητη η παράταση κατά τουλάχιστον 6 μήνες, τόσο των υφιστάμενων τιμών αναφοράς όσο και των όρων σύνδεσης για τις μικρές μονάδες εκτός διαγωνισμών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενόψει και της επικείμενης αλλαγής των τιμών αναφοράς, η ΠΟΣΠΗΕΦ απέστειλε πρόσφατα για το θέμα των παρατάσεων επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Όπως είναι γνωστό, με βάση την υφιστάμενη υπουργική απόφαση τα έργα εκτός διαγωνισμών πρόκειται να τροποποιηθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Έτσι, οι τιμές ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά των ιδιωτών (έως 500 κιλοβάτ) θα συνεχίσουν να κυμαίνονται έως το τέλος του μήνα στα 65,74 ευρώ και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων στα 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Από την 1η Μαρτίου, οι παραπάνω τιμές αναπροσαρμόζονται σε 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα ιδιωτικά έργα, και σε 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τους σταθμούς κοινοτήτων.

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΠΗΕΦ επισημαίνει ότι οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και διεθνώς, λόγω της μετάλλαξης Omicron και της νέας έκρηξης των κρουσμάτων της Covid-19, δυσχεραίνουν την έγκαιρη αποπεράτωση των έργων.

Εάν στις συνθήκες αυτές προστεθούν η πρωτόγνωρη σε διεθνές πεδίο έλλειψη υλικών, όπως φωτοβολταϊκών πλαισίων (panels) και απλών ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων, ο πολλαπλασιασμός των δαπανών μεταφοράς και η αύξηση του κόστους αγοράς, λόγω απρόσμενων ανατιμήσεων, όπως επίσης και η υπολειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζικών υποκαταστημάτων, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων και της εφαρμογής της τηλεργασίας, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Επομένως, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΠΗΕΦ, κρίνεται αναγκαίο να παραταθούν χρονικά τουλάχιστον κατά έξι (6) μήνες οι  υφιστάμενες τιμές αναφοράς, όπως και οι υφιστάμενοι όροι σύνδεσης, σε μικρούς σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Στην ίδια επιστολή, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως είναι επιβεβλημένη η διατήρηση των νέων τιμών αναφοράς, μετά την επικείμενη αναπροσαρμογή τους, αρχικώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2023 και στη συνέχεια για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Κι αυτό, μέχρις ότου ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) ολοκληρώσει την −πολυαναμενόμενη εδώ και χρόνια− επέκταση/αναβάθμιση υφιστάμενων υποσταθμών και με τον τρόπο αυτό δημιουργήσει νέο ηλεκτρικό χώρο, αναγκαίο για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών.

«Είναι αλήθεια ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε κίνηση την όλη διαδικασία, η οποία όμως εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστερημένης προμήθειας και εγκατάστασης υλικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΠΗΕΦ καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενσκήψει στα σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν, όσον αφορά στη διαδικασία της κατάθεσης ομαδικών αιτημάτων μικρών φωτοβολταϊκών παραγωγών προς τον ΑΔΜΗΕ, για τη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης. Κι αυτό διότι, εάν δεν επιλυθούν ταχέως βασικά θέματα αυτής της νέας διαδικασίας, τότε η σχετική πρωτοβουλία κυβέρνησης θα παραμείνει δυστυχώς κενό γράμμα.

Τέλος, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητεί να οριστεί συνάντηση με τον κ. Σκρέκα και το επιτελείο του, ώστε να παρουσιάσει λεπτομερώς τις θέσεις της για τα παραπάνω θέματα.