1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Το κόλπο με τον θερμοστάτη του καλοριφέρ για να καίει λιγότερο αέριο ή πετρέλαιο
Το κόλπο με τον θερμοστάτη του καλοριφέρ για να καίει λιγότερο αέριο ή πετρέλαιο

Το κόλπο με τον θερμοστάτη του καλοριφέρ για να καίει λιγότερο αέριο ή πετρέλαιο

0

Οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όλοι προσπαθούμε να εφαρμόσουμε διάφορα tips για να μειώσουμε το κόστος του λογαριασμού μας, αλλά πολλές φορές μάταια.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί ενέργειας, όπως η Lizzie Rubado της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Energy Trust of Oregon, για τη μείωση του λογαριασμού μας.

Ο θερμοστάτης, λοιπόν, είναι το βασικό κλειδί για να μην σπαταλά κανείς περισσότερα ευρώ από όσα μπορείς να αντέξει για να ζεσταθεί.

– Αν ο θερμοστάτης του σπιτιού είναι πολύ παλιός, αντικαταστήστε το. Φέρτε στο σπίτι έναν ειδικό για να μελετήσει το σύστημα θέρμανσης που διαθέτετε για να αξιολογήσει αν ο θερμοστάτης αξίζει να αλλαχθεί με έναν smart θερμοστάτη, τον οποίο μπορείτε μάλιστα να ελέγχετε και από το κινητό σας.

– Αν έχετε έναν smart θερμοστάτη, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία να χαμηλώνει στη διάρκεια της νύχτας ή όταν λείπεις από το σπίτι, επιτρέποντάς σας να ανεβάσετε τη θερμοκρασία ακόμα και πριν φτάσετε στο σπίτι.

– Μην ανεβάζετε υπερβολικά την ένδειξη του θερμοστάτη μιας και δεν θα βοηθήσει το σπίτι να ζεσταθεί πιο γρήγορα με αυτήν την τακτική, απλά οι μονάδες θέρμανσης θα καίνε για περισσότερη ώρα.

– Μπορείτε να γλιτώσετε 1% με 3% του συνολικού λογαριασμού θέρμανσης μειώνοντας 1 βαθμό τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη.

– Δεν χρειάζεται βέβαια να παγώσει κανείς αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει το κόλπο, στο οποίο μειώνεις τη θερμοκρασία κατά 1% βαθμό ανά εβδομάδα για να εξοικειώνονται όλα τα μέλη του σπιτιού με την αλλαγή. Θυμηθείτε όμως να μην μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη κάτω από τους 13 βαθμούς κελσίου (ιδανική θερμοκρασία τη στιγμή που απουσιάζεις από το σπίτι) και αφήστε σταθερά τον θερμοστάτη στους 15-16 βαθμούς ειδικά τις ημέρες που βρίσκεσαι διαρκώς στο σπίτι.

– Θυμηθείτε, επίσης, τις ημέρες αυτές με το πολικό ψύχος, να μην ρίχνετε τον θερμοστάτη κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Τι άλλο μπορεί κανείς να κάνει;

  • Να αλλάξει πάροχο ενέργειας, προσέχοντας  τα ψιλά γράμματα στη σύμβαση που θα υπογράψει, να είναι μικρής διάρκειας και να επωφεληθεί της προσφοράς που θα του γίνει αρχικά.
  • Να κλείσει τρύπες και σημεία που μπαίνει αέρας στο σπίτι: Αυτά είναι που προκαλούν τη μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας, όπως τα παλιά τζάμια ή το τζάκι που παραμένει ανοιχτό και όχι ενεργειακό.
  • Τις ηλιόλουστες ημέρες, να ανοίγει τα παντζούρια ή να σηκώνει τις τέντες. Ο ήλιος που θα μπει θα κρατήσει το σπίτι πιο ζεστό μέχρι αργά το απόγευμα.