1. Home
  2. Νέα
  3. Motor Oil: Η συνεισφορά για την αναγέννηση του Εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα
Motor Oil: Η συνεισφορά για την αναγέννηση του Εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα

Motor Oil: Η συνεισφορά για την αναγέννηση του Εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας φέρνει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα

0

Η συνολική στρατηγική της Motor Oil για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας συνεχίζεται με προγράμματα και δράσεις για την επίτευξη των τωρινών και των μελλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Με την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ του ΥΠ.ΕΝ. και της Motor Oil, τον Οκτώβριο 2021, ξεκίνησε η στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση στο Εκκοκιστήριο της Αμυγδαλέζας όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την πορεία εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια.  Η υποστήριξη της Motor Oil έχει ήδη επιφέρει βελτιώσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπροσθέτως, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για τη συντήρηση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων καθώς και των κτιριακών υποδομών.  Η περαιτέρω υλικοτεχνολογική υποστήριξη σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, πιστοποίησης και σποροσυλλογής στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου Βιοκλιματικού Κέντρου και Εθνικής Τράπεζας Δασικών Γενετικών Πόρων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση μίας πολύτιμης Υπηρεσίας.

Μέσω της συνεργασίας θα διευρυνθούν, επίσης, τα επιστημονικά προγράμματα του Κέντρου και θα αναπτυχθεί πλάνο επισκέψεων και ξεναγήσεων ώστε να ανοίξει το Εκκοκκιστήριο τις πόρτες του σε συλλόγους, σχολεία και επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώθηκε και για την πιλοτική αναδάσωση που πραγματοποιεί η Motor Oil στην περιοχή της Κινέτας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη χρήση drone.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης εξελίσσεται διαρκώς. Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της MOTOR OIL, για τη χρήση νέων τεχνολογιών drone στην υπηρεσία των αναδασώσεων. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί μια στοχευμένη πιλοτική αναδάσωση με τη χρήση αυτής της νέας, πρωτοποριακής τεχνολογίας, που μειώνει σημαντικά τα σφάλματα στη διαδικασία της δενδροφύτευσης. Παράλληλα, η MOTOR OIL, υιοθέτησε το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας. Στόχος να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας και να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα βοηθήσει στην προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης. Η προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλάξουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς από την πλευρά του σημείωσε: «Εδώ στο δασικό φυτώριο και εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας συναντώνται η κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα και η δημόσια διοίκηση. Το φυτώριο αποτελεί τη βάση της πυραμίδας για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, δεδομένου ότι με την αναβάθμισή του από τη Motor Oil, πρόκειται να τροφοδοτήσει τις αναδασώσεις με 30 εκ. φυτάρια από γηγενείς ποικιλίες, γενετικά ελεγμένες».

Ο Aναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης, τόνισε: «Το 2022 είναι ένα επετειακό έτος για την Motor Oil. Συμπληρώνουμε 50 χρόνια ανάπτυξης και συμβολής στην ελληνική οικονομία. Σήμερα αναδεικνύονται τα αποτελέσματα για μια πρωτοβουλία με μεγάλη αξία και ουσιαστική συμβολή για το μέλλον του δασικού μας οικοσυστήματος. Η προσδοκία της Motor Oil είναι το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού  της Αμυγδαλέζας να εκσυγχρονιστεί και να εξελιχθεί σε μία πρότυπη Τράπεζα Δασικού Γενετικού Υλικού για  τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Χώρας. Στηρίζουμε αυτό το σχέδιο με μία μακρόχρονη και στέρεη συνεργασία».

Τα δάση αποτελούν, ανάμεσα σε άλλα, και τον φυσικό μηχανισμό αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, η Motor Oil αντιμετωπίζει σφαιρικά τα δασικά οικοσυστήματα, μεριμνώντας για τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής τους και ενισχύοντας όλα τα επίπεδα οργάνωσης της βιοποικιλότητας.