1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΔΕΔΔΗΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις net-metering και φωτοβολταϊκών στέγης
ΔΕΔΔΗΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις net-metering και φωτοβολταϊκών στέγης

ΔΕΔΔΗΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις net-metering και φωτοβολταϊκών στέγης

0

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση του πληροφοριακού «οικοσυστήματος» του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την επιτάχυνση εξέτασης  των αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης κάθε κατηγορίας ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έτοιμο είναι και το online εργαλείο, το τμήμα τμήμα αυτού του «οικοσυστήματος», το οποίο προορίζεται για την υποδοχή των αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών στη στέγη αλλά και συστημάτων net-metering από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ακόμη, εντός ολίγων ημερών θα ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ με έγχυση στο δίκτυο, δηλαδή ο δεύτερος πυλώνας του πληροφοριακού συστήματος.

Μια πιθανή λύση είναι, λοιπόν, η άμεση λειτουργία του εργαλείου για τα αιτήματα net-metering και των φωτοβολταϊκών στη στέγη. Εναλλακτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος, για να ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα για τα υπόλοιπα αιτήματα, με σκοπό να λειτουργήσουν όλα τα οικοσυστήματα μαζί.

Και τα δύο πληροφοριακά συστήματα έχουν κοινό σημείο την μέγιστη δυνατή ψηφιοποίηση της διαδικασίας, μέσα από ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον το οποίο θα είναι ιδιαίτερο «φιλικό» στον χρήστη. Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό στέγης ή ένα σύστημα net-metering, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να υποβάλουν αίτηση στον Διαχειριστή, για να δρομολογήσουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

Στόχος του Διαχειριστή είναι, λοιπόν, η απλοποίηση των συστημάτων ΑΠΕ με έγχυση στο δίκτυο και στην υποβολή των αιτήσεων σύνδεσης, αλλά και η εισαγωγή αυτοματισμών που θα επιταχύνουν την εξέταση των αιτημάτων.Έτσι, θα μπορεί να αντεπεξέλθει με πιο γρήγορους ρυθμούς στο ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επενδυτών για την «ωρίμανση» νέων φωτοβολταϊκών, μέσω της διασφάλισης της σύνδεσής τους στο δίκτυο διανομής.

Εν εξελίξει βρίσκεται από τον ΔΕΔΔΗΕ και η μελέτη για τον επιμερισμό του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στις τέσσερις κατηγορίες ενδιαφερόμενων, δηλαδή στους επενδυτές που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συστήματα για έγχυση στο δίκτυο, σε αγροτικά φωτοβολταϊκά, σε εφαρμογές net-metering από καταναλωτές, και σε συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού από επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Για την ολοκλήρωση της μελέτης, ο Διαχειριστής αναμένει κατευθύνσεις από το ΥΠΕΝ, ώστε να οριστικοποιηθεί το ποσοστό του «χώρου» που θα διατεθεί σε μία κατηγορία.

Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τις περιοχές με κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, διερευνώντας με ποιον τρόπο θα μπορεί να διατεθεί σε αυτές «χώρος» για net-metering, και πόσος «χώρος» μπορεί να απελευθερωθεί σε κάθε μία από αυτές για συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού.