1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου
Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου

Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου

0

Από την 1η Ιουλίου μπαίνει επιτέλους (!) τέλος στη λειτουργία της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος που… ταλαιπώρησε αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εφαρμόσει τον λεγόμενο μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κώστας Σκρέκας, εκτιμάται ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας, τουλάχιστον για όσο καιρό κρατήσουν ακόμη τα μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι η… απόρροια  του τρόπου λειτουργίας του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις αυξημένες τιμές ρεύματος.

Ο ορισμός ανώτατης τιμής αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα πιέσει, σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών, της τιμές της κιλοβατώρας που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η ανώτατη αυτή τιμή θα προσαρμόζεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας ενώ εκτιμάται ότι αυτή η μεταβολή θα είναι οριακή δεν αναμένεται να δημιουργεί την ανάγκη μεταβολής της τιμής λιανικής.

Σε περίπτωση ακραίων μεταβολών του κόστους ενέργειας, τότε οι προμηθευτές ρεύματος θα προχωρούν σε αλλαγές των χρεώσεων προμήθειας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη κάνει τις πρώτες τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ για την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης ενώ οι ίδιες πηγές θέλουν ανάλογες επαφές να έχουν και συνέχεια μέχρι την τελική έγκριση της.