1. Home
  2. Νέα
  3. Καναδάς: Προθυμία για εξαγωγή LNG στην Ευρώπη
Καναδάς: Προθυμία για εξαγωγή LNG στην Ευρώπη

Καναδάς: Προθυμία για εξαγωγή LNG στην Ευρώπη

0

Πρόθυμη να επιταχύνει τη διαδικασία μετατροπής ενός σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σημείο εξαγωγής LNG, ώστε σε μόλις τρία χρόνια να έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο, εμφανίζεται η κυβέρνηση του Καναδά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg News ο υπουργός Φυσικών Πόρων της χώρας, Τζόναθαν Γουίκινσον, ο ταχύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους «Ευρωπαίους φίλους μας» θα ήταν η ισπανική Repsol να μετατρέψει μια υπάρχουσα εγκατάσταση εισαγωγής LNG στο New Brunswick, στην ακτή του Ατλαντικού του Καναδά, σε τερματικό σταθμό εξαγωγής.

Η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των G7. Εάν η Repsol αποφάσιζε να μετατρέψει τον τερματικό σταθμό, πρόσθεσε, αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξαγωγική πύλη μέσα σε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος για τους συναδέλφους του στη G7. Ωστόσο, το προφανές πρόβλημα για τον Καναδά, έναν σημαντικό παραγωγό φυσικού αερίου, είναι ότι δεν διαθέτει τερματικό σταθμό εξαγωγής στην ανατολική του ακτή.

Η κυβέρνηση συζητά με τη Repsol και άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή υποδομής LNG σχετικά με το εάν η ρυθμιστική διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, είπε ο Γουίκινσον. Η ίδια η Repsol «θα πρέπει επίσης να αποφασίσει να προχωρήσει», πρόσθεσε, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να καθορίσει το είδος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που απαιτείται.

Ο ίδιος είπε ότι οι αρχές του Καναδά θα απαιτούσαν δύο πράγματα από οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση LNG: Nα χρησιμοποιεί μια διαδικασία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και να είναι σε θέση να μετατραπεί σε πύλη εξαγωγής υδρογόνου αργότερα.

Ο Μάικ Μπράκιερ,  εκπρόσωπος της Repsol, δήλωσε ότι η εταιρεία «διερευνά συνεχώς επιλογές για τη μεγιστοποίηση της αξίας του τερματικού σταθμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέες ευκαιρίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να καλύψει τη ζήτηση της αγοράς και να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση». Ωστόσο, είπε ότι η Repsol δεν έχει περαιτέρω σχόλια σχετικά με το εάν σκοπεύει να μετατρέψει την εγκατάσταση για εξαγωγή.

Άλλες εταιρείες έχουν προτείνει τερματικούς σταθμούς LNG στην ανατολική ακτή, συμπεριλαμβανομένου ενός στην επαρχία της Νέας Σκωτίας από την Pieridae Energy και ενός άλλου στο Κεμπέκ από την GNL Quebec.

Η καναδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πάντως ότι υπάρχουν όρια στο πόση ενέργεια μπορεί να διοχετεύσει στις παγκόσμιες αγορές.

Νωρίτερα φέτος, ο Γουίνκινσον είχε δηλώσει ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη βραχυπρόθεσμα αυξάνοντας τις αποστολές αργού κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα και φυσικού αερίου κατά 100.000 έως το τέλος του έτους. Η επιπλέον παραγωγή θα διοχετευόταν νότια προς τις ΗΠΑ, ελευθερώνοντας περισσότερη προσφορά για την Ευρώπη.

tags: