
Στην Ελλάδα το τέταρτο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη
Του Αριστείδη Ζευγίτη
Άλλη μια επίσημη διαπίστωση για το υψηλό κόστος της ενέργειας στη χώρα μας ήρθε αυτή τη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος.Στην ετήσια έκθεση της για την νομισματική πολιτική 2021-2022 που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τέσσερις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με την ακριβότερη λιανική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος,αναγνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στην Ολλανδία (181,9%), την Ισπανία (107,8%), την Ιταλία (82,3%) και την Ελλάδα (79,3%) είναι υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο της Ε.Ε, που κινείται στο 34,6%.
Στην έκθεση παρουσιάζει την πρόβλεψη ότι το περιβάλλον των αυξημένων τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να εξακολουθήσουν να επιδρούν επιβαρυντικά για τους καταναλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ως τις αρχές του επόμενου μενου.
Ακόμα αναφέρεται στον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από την πράσινη ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να ασκήσει πληθωριστικές πιέσεις -επίμονες τις χαρακτηρίζει- στις τιμές της ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, επισημαίνει τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει και από την πράσινη μετάβαση καθώς εκτιμά,ότι μπορεί να ασκήσει πληθωριστικές πιέσεις -επίμονες τις χαρακτηρίζει- στις τιμές της ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα ενίσχυε την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα στήριζε την ιδιωτική κατανάλωση.
Άλλη μια επισήμανση της έκθεσης είναι ότι η Ελλάδα παρουσίασε τον Μάρτιο τον 7ο υψηλότερο στην Ε.Ε ετήσιο πληθωρισμό ενέργειας, στο 51,2%, πάνω από τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. (40,2%) όσο και της ευρωζώνης (44,3%).
Η Έκθεση, παρότι δεν υπεισέρχεται στο τι συμβαίνει για κάθε χώρα ξεχωριστά,ωστόσο, επισημαίνει ότι οι χονδρικές και λιανικές τιμές της ενέργειας επηρεάζονται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι φόροι, οι επιδοτήσεις και οι Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
Όσον αφορά τις προβλέψεις, η TτΕ επισημαίνει ότι εκτός από την τρέχουσα συγκυρία ανόδου των τιμών ενέργειας στην Ε.Ε., η πράσινη μετάβαση και οι πολιτικές ESG μπορούν να ασκήσουν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Η αυξανόμενη έμφαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, διατηρώντας τις τιμές της συμβατικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.