1. Home
  2. Νέα
  3. WWFΕλλάς και ΙΚΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
WWFΕλλάς και ΙΚΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

WWFΕλλάς και ΙΚΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

0

Αναγνωρίζοντας τις πολύπλευρες συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, το WWF Ελλάς και η ΙΚΕΑ του Oμίλου FOURLIS, έχουν ξεκινήσει μια νέα συνεργασία, διάρκειας τριών ετών, στο πλαίσιο της οποίας το 10% από κάθε πώληση συσκευασιών επαναφορτιζόμενων μπαταριών και φορτιστών θα διατίθεται, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια στο έργο ορισμένων φορέων με κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και των επιπτώσεών τους. Συγκεκριμένα, η συνεργασία αυτή εκτείνεται σε έναν τριπλό άξονα, καθώς τα ποσά που θα συγκεντρώνονται θα συμβάλλουν στην  υλοποίηση μιας σειράς δράσεων α) για τη διάσωση και περίθαλψη άγριων ζώων που έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές, β) για την κατάρτιση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, αλλά και γ) δράσεων πολιτικής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της συντονισμένης προσπάθειας και με σκοπό τη συνεχή και έγκαιρη κάλυψη περιστατικών τραυματισμών άγριας ζωής, το WWF Ελλάς συνεργάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Η ΑΝΙΜΑ πρωτοστατεί διαχρονικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως αυτά που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, φροντίζοντας για τη συλλογή, την παροχή ιατροφαρμακευτικής και χειρουργικής περίθαλψης, αλλά και τη φιλοξενία και επανένταξη άγριων ζώων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και σύμφωνα με εγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ήδη, χάρη σε αυτή τη συνεργασία, έχει δημιουργηθεί μία μόνιμη θέση κτηνιάτρου εξειδικευμένου στην άγρια ζωή που έχει κιόλας συμβάλλει στο να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην έρευνα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες του συλλόγου σε αναλώσιμα χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ καλύφθηκαν και ορισμένα σημαντικά έξοδα μετακίνησης ζώων για σκοπούς επανένταξης.

Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής και οργανωτικής ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας της χώρας, το WWF σε συνεργασία με το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth and Sustainability) υλοποίησε συνολικά 18 εκπαιδευτικά εργαστήρια με την ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων από 58 ομάδες από όλη την Ελλάδα (Ιανουάριος- Μάρτιος 2022). Σκοπός των εργαστηρίων αυτών, που θα υλοποιούν ξανά τον Νοέμβριο του 2022, ήταν η εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων σε ειδικά εργαλεία και μεθόδους που ενδυναμώνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για προσέλκυση και διατήρηση νέων εθελοντών στις ομάδες, για προσέλκυση πόρων (crowdfunding), καθώς και για αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας (κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδα).

Τέλος, το τρίτο σκέλος της συνεργασίας αφορά σε δράσεις πολιτικής για την προώθηση της αναγκαίας θεσμοθέτησης ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών που πρέπει να εκπληρώνουν τα τοπικά σχέδια δράσης για την έγκαιρη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η κατάρτιση των τοπικών σχεδίων δράσης είναι κομβικής σημασίας για την ενδυνάμωση και σωστή οργάνωση της πρόληψης σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας παράλληλα, τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι στην αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Όπως δήλωσε ο Πάνος Κατηφόρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία: «Βούλησή μας είναι να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και των περιβαλλοντικών καταστροφών και στην προστασία της άγριας ζωής. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μας αφορά όλους. Συνεργαζόμαστε με το WWF Eλλάς προκειμένου να πραγματοποιηθούν συντονισμένες δράσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις».

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, συμπληρώνει: «Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνεργασίες που βασίζονται σε συντονισμένες προσπάθειες και ένα κοινό όραμα. Μια τέτοια συνεργασία είναι και αυτή που υλοποιούμε με την ΙΚΕΑ και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες και ευρείες δράσεις του WWF για τις δασικές πυρκαγιές. Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που επηρεάζει με καθολικό τρόπο τη ζωή μας, δεν μπορούμε να στεκόμαστε μόνοι μας. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο».