H εξέλιξη της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές εστίες συζήτησης τα τελευταία χρόνια αφού αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον. Με τις όλο και περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι περιοχών κοντά στους ΧΥΤΑ αλλά και με την διαπίστωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αυτούς, κρίνεται πλέον επιτακτικός ο σχεδιασμός λύσεων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την κυκλική οικονομία.
Για το φλέγον αυτό ζήτημα καθώς και για όλες τις νέες εξελίξεις στον χώρο μίλησε ο κ. Θανάσης Κατρής στην 14η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τίτλο “Ανάκτηση & Ανακύκλωση: Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων”. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WΑΤΤ μίλησε για τους προηγμένους, τεχνολογικά, καινοτόμους τρόπους που έχει εξελίξει ανά τα χρόνια ώστε να διαχειρίζεται, να διαλέγει αλλά και να επαναχρησιμοποιεί τα απορρίμματα, εισάγοντας μια νέα διάσταση στη συζήτηση. Με βάση την πολύχρονη εμπειρία του ο κ. Κατρής τόνισε την ανάγκη που υπάρχει τα εργοστάσια να περάσουν από τη γενιά των ΜΕΑ στη γενιά RRF εξηγώντας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, ο κ. Κατρής έκανε μια μικρή αναδρομή της διαχείρισης απορριμμάτων στα τελευταία 20 χρόνια εξηγώντας πως οι πρώτες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων λειτουργούσαν, αρχικά, υποστηρικτικά στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) γεγονός που βοηθούσε στη σταθεροποίηση του όγκου των απορριμμάτων αλλά αποτύγχανε στο να συμβάλλει στην κυκλική οικονομία αφού δεν υπήρχε παραγωγή προϊόντος.
Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά το 2010 όταν ξεκίνησε η λειτουργία μιας εγκατάστασης στη Λάρνακα, με στόχο να εντάξει μέσα στις διαδικασίες των ΜΕΑ τη σύγχρονη τεχνολογία οπτικών διαχωριστών. Σύμφωνα με τον κ. Κατρή η εγκατάσταση στην περιοχή της Λάρνακας αποτέλεσε πρότυπο για τα εργοστάσια στην Ελλάδα τα οποία υιοθέτησαν σταδιακά την ίδια τεχνολογία έως το 2020. Μέσα από αυτή την αναβάθμιση μπορεί να υλοποιηθεί η παραγωγή βιώσιμου προϊόντος από απορρίμματα.
Έτσι σήμερα μία από τις εγκαταστάσεις της W.A.T.T. στο Κορωπί έχει φτάσει να παράγει ανακυκλώσιμα υλικά της τάξης των 50.000 τόνων το χρόνο τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή καθαρότητα αλλά και αξία! Στον ίδιο χώρο η W.A.T.T. έχει δημιουργήσει και μια μονάδα που παραλαμβάνει βιο-απόβλητα και φυτικά, και παράγει καθαρά προϊόντα, τα οποία ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παραλαμβάνει, συσκευασμένα, και τα παρέχει στους δημότες.
Παράλληλα, ο κ. Κατρής αναφέρθηκε σε μια νέα τεχνική που εφαρμόζει η W.A.T.T. και αφορά στην παραγωγή καυσίμων από τα υπολείμματα των υλικών που παράγουν τα εργοστάσιά της. Το εν λόγω καύσιμο είναι ήδη περιζήτητο στην τσιμεντοβιομηχανία ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα δεύτερο, καθαρό καύσιμο, το οποίο προκύπτει από τη διαδικασία της βιο-ξήρανσης.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετατροπή ενός ακόμα εργοστασίου της WATT σε μονάδα κυκλικής οικονομίας – αυτό της Θήβας. Προκειμένου να ολοκληρωθεί θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη που να εξασφαλίζει ότι δε θα επηρεαστεί η λειτουργία του εργοστασίου όταν θα γίνει η επέκτασή του η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας υποδοχής για τα προ-διαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και την προσθήκη δυο υβριδικών βιο-αντιδραστήρων στη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας. Με την υλοποίηση και αυτού του σχεδίου της WATT, τα υπολείμματα που έρχονται από τη μηχανική διαλογή αναμένεται να μετατρέπονται σε rdf και τα συνολικά υπολείμματα θα μειωθούν από το 37% στο 18%.
Ο κ. Κατρής έθιξε, κλείνοντας, και το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής κάνοντας κάποιες προτάσεις. Συγκεκριμένα πρότεινε να δοθεί κίνητρο στους Δήμους για να ασχοληθούν ουσιαστικά με τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, να τιμολογούνται διαφορετικά τα προ-διαλεγμένα υλικά από αυτά των σύμμεικτων και το ίδιο να ισχύει και για τα φυτικά και τα απορρίμματα που έρχονται σύμμεικτα στη μονάδα, να τιμολογούνται με ένα πραγματικό κόστος που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κόστος λειτουργίας της μονάδας αλλά και το κόστος απόσβεσής της.
Το Μέλλον έρχεται και στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων. Και καθότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν μπορεί παρά να μας αφορά όλους, οφείλουμε να σχολιάσουμε θετικά κάθε βήμα της WATT προς αυτό. Με οδηγό την κυκλική οικονομία μπορεί, σήμερα, να γίνει μια νέα αρχή για ένα μέλλον καλύτερο, για όλους.