1. Home
 2. Νέα
 3. Α. Μούργος (TEXAN): O όμιλος ξεκίνησε το νέο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» προσφέροντας 1.000.000€.
Α. Μούργος (TEXAN): O όμιλος ξεκίνησε το νέο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» προσφέροντας 1.000.000€.

Α. Μούργος (TEXAN): O όμιλος ξεκίνησε το νέο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» προσφέροντας 1.000.000€.

0
Ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Α. Μούργος με τη δημοσιογράφο Μ. Ασημακοπούλου.

Συναντήσαμε τον κ. Απόστολο Μούργο, πρόεδρο της Texan, της εταιρείας που πρωταγωνιστεί στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης, ο κ. Απόστολος Μούργος μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, για τα μελλοντικά της πλάνα αλλά και για το νέο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προσφέρει 1.000.000 € για την ενίσχυση σημαντικών δράσεων.

-K. Μούργο, πείτε μας δυο λόγια για την πορεία της Texan.

Η ΤΕΧΑΝ πρωταγωνιστεί από τη δεκαετία του 1980 στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών, με την τοποθέτηση & ολοκληρωμένη λειτουργία των υπερσύγχρονων «Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» – Recycling Centers, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΤΕΧΑΝ έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε πολλαπλά θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συνδέσμους, μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, Εκδοτικά Συγκροτήματα, Συνέδρια και άλλους Φορείς.

2004 : Μια χρονιά ορόσημο για την ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε. , αφού έχοντας μια μακροχρόνια και δυναμική συνεργασία με την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., οργανώνει και εφαρμόζει για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος , το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη «Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών» των προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας και Εισαγωγής ΑΒ το οποίο έχει την επίσημη έγκριση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

2018: Η εταιρεία ΤΕΧΑΝ, συνεχίζοντας τη διεθνή της πορεία, έγινε μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με συμμετοχή στην «Επιτροπή Κυκλικής Οικονομίας»

2022: Η ΤΕΧΑΝ με υψηλό το αίσθημα της ανταπόδοσης απέναντι στην κοινωνία, στηρίζει και τον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Στα πλαίσια του προγράμματος “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” η εταιρεία μας προχώρησε σε μία μεγάλη ΔΩΡΕΑ 9 κατηγοριών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση της Νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) του Γ.Ν.Α. “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” για την πτέρυγα νοσηλείας Covid-19.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πιέζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να δημιουργεί μεγάλες ανάγκες στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

-Μιλήστε μας για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης από την TEXAN στη χώρα μας. Πώς ξεκίνησε αυτή η μεγάλη επένδυση;

Το Δεκέμβριο του 2019, με εξαιρετική επιτυχία και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του π. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κυρίου Geoffrey R. Pyatt, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της

1ης Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Η επένδυση αυτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που αποτελεί ένα γεωστρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας και στον τομέα των επενδύσεων.

Η ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με την εταιρία ENVIPCO, αναγνωρισμένο παγκόσμιο ηγέτη στην ανάπτυξη και κατασκευή αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, επένδυσε στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας την 1η μονάδα παραγωγής εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό κόμβο για όλη την Ευρώπη.

Η εν λόγω επένδυση είναι σημαντική γιατί:

 • η χώρα μας επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον,

 • στην Ελλάδα έγινε μια άμεση επένδυση και δημιουργήθηκαν νέες πράσινες θέσεις εργασίας,

 • γίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, όπου η χώρα μας χρειάζεται άμεση αναβάθμιση, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης,

 • θα ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

-Πρόσφατα είδαμε ότι ξεκινήσατε ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προσφέρει 1.000.000 € για την ενίσχυση σημαντικών δράσεων. Πώς προέκυψε η πρωτοβουλία αυτή;

O Όμιλος εταιριών ΤΕΧΑΝ Envipco ξεκίνησε ένα μοναδικό και καινοτόμο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & προσφέρει 1.000.000 € για την ενίσχυση σημαντικών δράσεων με όφελος για κάθε έναν από τους παρακάτω άξονες:

 • το περιβάλλον,

 • την παιδεία,

 • την υγεία,

 • τις τοπικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, αλλά και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, ενώ έχει την υποστήριξη της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

Η πρώτη φάση για την Υποβολή Υποψηφιοτήτων της νέας μεγάλης πρωτοβουλίας από την TEXAN Envipco, η οποία έχει ξεκινήσει, έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου ακόμα περισσότεροι φορείς να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, η πρώτη Φάση Υποβολής Συμμετοχών θα παραταθεί ως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται στους παρακάτω επιλέξιμους φορείς:

 • Ερευνητικές ομάδες

 • Πανεπιστήμια

 • Νοσοκομειακά Ιδρύματα

 • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού

 • Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

 • Άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

 • Εταιρίες – τεχνοβλαστοί ερευνητικού οργανισμού

 • Νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups)

 • Άλλοι φορείς που θα αποδείξουν ότι αξίζουν να ενισχυθούν για να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Προγράμματος, η εξειδικευμένη Επιτροπή Αξιολόγησης που θα απαρτίζεται από σημαντικούς επιστήμονες και άτομα εγνωσμένου κύρους, με ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και επιστημονικό υπόβαθρο, θα επιλέξει τις 5 καλύτερες προτάσεις – έργα ανά πυλώνα του Προγράμματος έως και τις 30.9.2022. Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα έργα θα τεθούν εκ νέου σε ψηφοφορία στον ιστοχώρο, από 1.10.2022 έως και 30.11.2022, ώστε το κοινό να αποφασίσει τις 4 δράσεις που θα λάβουν τελικά τα χορηγικά ποσά προκειμένου να υλοποιηθούν στην πράξη. Τα έργα τα οποία τελικά θα ψηφίσει το κοινό, θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου 2022 και θα λάβουν συνολικά χορηγικά ποσά ύψους 1.000.000 € μέσα από το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου ΤΕΧΑΝ – Envipco!

-Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Οι στόχοι της ΤΕΧΑΝ για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής :

  1. Η γενίκευση της χρήσης των Κέντρων & Πολυχώρων Ανακύκλωσης με καθολική συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής, για ένα καθαρότερο περιβάλλον, για μια καλύτερη κοινωνία.

  1. Η εξαγωγή , η τοποθέτηση και η λειτουργία Κέντρων Ανακύκλωσης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άμεση συνεργασία με τον όμιλο ENVIPCO.

  1. Η ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιών στην καθολική συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης και στην προστασία του περιβάλλοντος ώστε να πετύχει η χώρα μας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους ανακύκλωσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.